Nema kraja izborima u Šapcu, GIK ostao bez kvoruma, niko ne zna šta dalje

N1

Članovi Gradske izborne komisije (GIK) iz redova Srpske napredne stranke prekinuli su štrajk glađu i napustili su zgradu Gradske uprave. Međutim, u međuvremenu su članovi GIK-a iz stranke Zajedno za Srbiju još uvek aktuelnog gradonačelnika Nebojše Zelenovića podneli ostavke, tako da je GIK ostao bez kvoruma i ne može da proglasi konačne rezultate izbora. Nove članove GIK-a trebalo bi da izabere gradska skupština koja je raspuštena upravo zbog održavanja redovnih lokalnih izbora.

Nakon što su funkcioneri SNS-a sinoć prekinuli sednicu GIK-a koji nije želeo da proglasi konačne rezultate izbora u Šapcu, nakon gotovo tri meseca trajanja izbornog procesa, članovi GIK-a iz redova naprednjaka započeli su štrajk glađu u prostorijama Gradske uprave.

Reporter N1 pokušao je da razgovaramo sa štrajkačima, ali niko od njih nije želeo da daje izjave za našu televiziju.

Za izjave nije bio raspoložen ni prvi na listi SNS-a Aleksandar Pajić kog smo zatekli u hodnicima zgrade Gradske uprave. Poručio je da za N1 ne želi da govori jer, kako je rekao, ne izveštavamo objektivno o događajima u Šapcu.

Članovi GIK-a iz redova naprednjaka danas su prekinuli štrajk glađu i napustili zgradu Gradske uprave, ali je u međuvremenu deset članova GIK-a iz Zelenovićeve stranke podnelo ostavke, čime je Komisija izgubila kvorum za rad i odlučivanje.

Članovi GIK-a ispred liste Zajedno za Srbiju objašnjavaju da su ostavke podneli zbog sinoćnih događaja u Šapcu kada su im naprednjaci, kako kažu, pretili.

Vera Palinkaš iz Zajedno za Srbiju u izjavi za N1 poručuje da ostavke nisu podneli iz staha, već iz protesta, ali podvlači da ne postoje bezbednosni uslovi za rad GIK-a, naročito jer je policija odbila da pruži svoju pomoć.

Na ostavke članova GIK-a saopštenjem je reagovala Srpska napredna stranka koja je taj potez ocenila kao pokušaj opstrukcije i odugovlačenje Nebojše Zelenovića da prizna poraz na izborima na kojima su naprednjaci osvojili 37 od ukupno 69 mandata u gradskom parlamentu.

Gradonačelnik Zelenović odgovara da je na delu „otimačina izborne volje Šapčana“. U izjavi za N1, podsetio je da su se sinoć ispred Gradske uprave okupili članovi SNS-a koji su pretili članovima GIK-a, a da policija nije reagovala, iako se nalazi u susednoj zgradi, već je kratko navela da je izašla na teren i ustanovila da ne postoji pretnja javnom redu i miru.

„Meni je bilo najzanimljivije postupanje Policijske uprave u Šapcu. Ne znam da li je taj skup bio dozvoljan, pretpostavljam da ako nije bio dozvoljen i prijavljen, da je policija morala da dođe i raspusti taj skup. A, ako je bio dozvoljen, to znači da je dozvoljeno da se u vreme sednice GIK-a ljudi skupljaju i vrše pritisak. Ne znam šta je strašnije od te dve stvari. Načelnik (Policijske uprave) nije odlučio sam, morao je da pita svog šefa ministra policije. Ovde je, kada se pogleda sve što se dešava, nasilna otimačina izborne volje šapčana sprovedena od strane države“, ocenio je Zelenović.

Podsetio je i da je pristalicama SNS-a upućen poziv da se večeras okupe ispred njegove kuće, ukoliko GIK ne okonča izborni proces i proglasi konačne rezultate.

No, kada će konačni rezultati biti proglašeni, nakon ostavki deset članova GIK-a, niko sa sigurnošću ne može da kaže. GIK je izgubio kvorum za rad i odlučivanje, a nove članove mora da izavere Gradska skupština koja je raspuštena upravo zbog lokalnih izbora.

Koji su pravni mehanizmi sada na raspolaganju SNS-u, ali i stranci Nebojše Zelenovića, još nije poznato.