FHP poziva Vučića da u Batajnici oda počast ubijenim Albancima

Vesti 07. okt 202020:37 > 20:41
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvala je predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da počast Albancima čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Batajnici, oda na tom mestu, a ne na zatvorenom sastanku.

„Predsedniče, ovo su imena žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Batajnici. Odajte im počast na mestu gde su pronađeni njihovi posmrtni ostaci, a ne na zatvorenom sastanku“, objavljeno je na Tviteru FHP uz link ka imenima identifikovanih žrtava.

U pitanju je nedavni sastanak Vučića i predstavnika Nacionalnog konventa o EU, grupe nevladinih organizacija koja prati pristupni proces Srbije. Sastanak je održan pod ‘četam haus’ pravilima, što znači da učesnici mogu otkriti informacije koje su dobili ali ne smeju otkriti i identitet govornika.

Nekoliko očevidaca je nakon ovog sastanka međutim reklo da je na skupu odata pošta žrtvama rata na Kosovu, među kojima su i Albanci čiji su posmrtni ostaci otkriveni u masovnoj grobnici u Batajnici kod Beograda.

To je potvrdio i Milan Antonijević, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo u Srbiji, koji je na Tviteru napisao da „su za okruglim stolom svi u sali, uključujući i predsednika Srbije, ustali i minutom ćutanja odali počast albanskim žrtvama koje su sahranjene u masovnoj grobnici u Batajnici“.

Za ratne zločine na Kosovu, među kojima je i prebacivanje leševa ubijenih kosovskih Albanaca u masovne grobnice, u Haškom Tribunalu 2011. godine osuđen je bivši pomoćnik ministra policije i načelnik Resora javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Vlastimir Đorđević na ukupno 27 godina zatvora. Ta kazna kasnije mu je smanjena na 18 godina. On jedina osoba koja je odgovarala za četiri pronađene masovne grobnice, dok pred domaćim pravosuđem nije bilo sudskih postupaka za te zločine.