Vučić sa Varheljijem o izveštaju: Prihvatio sam krivicu, spreman za posledice

Vesti 08. okt 202020:02 > 20:27
Tanjug/Dragan Kujundžić

"Uvek je dobro da vidite izveštaj Evropske komisije, da vidite političke stvari, u ekonomiji smo bolji od većine njihovih zemalja, u godinu dana smo među najboljim u Evropi. Ima dobrih stvari, šta je sve napredovalo, ima posebnih kritika na moj račun da sam koristio funkciju predsednika i pridobijao glasove za stranačku listu, odgovaraću na to kad dođe vreme, prihvatio sam krivicu i rekao da sam spreman da snosim posledice", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Kako je Vučić rekao, njegova je krivica što je predlagao uvođenje policijskog časa, što su se intenzivirali odnosi sa Rusijom i Kinom, kupljen sistem Pancir. Dodao je da su govorili o svemu šta su naši nedostaci, o njegovim propustima i „da će biti spreman da odgovara svom narodu“. 

„Dug je spisak mojih teških greova, ja ih prihvatam. Ja insistiam na saradnji sa Rusijiom i Kinom, ja sam rekao da niko ne pipa demonstrante dok ne zauzmu neku instituciju, ne moraju da to pišu ja ću odmah da prihvatim. I sad ću da nabavim još bespilotnih letelica iz jedne problematične zemlje“, dodao je Vučić.

Kako je kazao predsednik, u izveštaju se navodi da su strože mere dovele do masovnih demonstracija u nekoliko gradova u Srbiji, zbog nezadovoljstva građana radom Vlade Srbije i merama za suzbijanje epidemije.

„Što se tiče pandemije, ja sam ponosan na rad državnih organa i na rad lekara i medicinskog osoblja. Životi ljudi su nam bili najpreči, mnogo važniji od toga da li ću se nekome dopasti ili neću“, naveo je Vučić.  

Prema njegovim rečima, nije se rukovodio sebičnim ličnim političkim interesima već se rukovodio borbom za život.

„Mislio sam i da imam pravo da kažem šta mislim o stanju sa korona virusom, sad sam video da to nije uvek poželjno“, kazao je Vučić.  

Predsednik je kazao da se u nastavku izveštaja navodi da je izbilo nekoliko sukoba između policije i nekih demonstranata i da javni red i mir moraju biti zagarantovani.  

„Nigde se ne navodi da je policija upotrebila prvi pendrek, prvo na upotrebu sile ima policija i u odredjenim slučajevima vojska, nije upotrebila ništa dok demonstranti nisu zauzeli zgradu Skupštine. Toga u izveštaju naravno nema“.  

POVEZANE VESTI:

U izveštaju se navodi da upotreba sile mora da bude odmerena i proporcionalna, a predsednik je naveo da „pretpostavlja da nije bila“.

Predsednik je na konferenciji pokazao Izveštaj Evropske komisije iz 2008. godine i kazao da u tom izveštaju nije navedeno ubistvo Ranka Panića i nije navedena zabrana slobode kretanja najvećoj opozicionoj stranci.

On je naveo je saglasan sa većinom stvari koje su izneli u izveštaju, samo što neke postupke drugačije ocenjuju.

Predsednik je rekao da će region dobiti od EU oko osam milijardi u grantu, a još 20 milijardi evra preko kroz različite projekte.

„Jedan projekat od značaja je da napravimo internet mrežu za naša sela, da imamo kompjutere u svim seoskim školama. Mi žurimo da izgradimo najviše i puteva i pruga, verujem da ćemo imati još veću podršku EU. Zahvalni smo im šta su odredili za Niš-Merdare, poklonili su nam 40,3 miliona evra i nadam se da ćemo imati tu podršku i za durge vrste pruga i puteva. Nadam se da ćemo moći da računamo na izgradnju puta Beograd-Sarajevo i pruge Beograd-Sarajevo, kao i pruge Beograd-Zagreb, odnosno Beograd-Šid. To su velike stvari koje radimo sa EU“, kaže Vučić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik je rekao da se radujemo svakom evru koji dolazi u region.

„Naveo sam jedan projekat koji je uperen protiv Srbije, komesar je saslušao ono što imamo da kažemo. Dobro je i kad komšije dobiju novac, nadam se da ćemo postići veću bliskost sa njima. Veoma sam zadovoljan razgovorima i saradnjom sa EU“, dodao je Vučić.

Evropski komesar je istakao da je ekonosko – investicioni plan težak devet milijardi evra u grantovima bespovratne pomoći i da će biti obezbeđene finansijske garancije sa međunarodnim finansijskim partnerima.  

„Ja bih se fokusirao na nešto na čemu smo radili tokom leta, a to su projekti koji će stvoriti radna mesta i privredni rast i investicionu klimu, kako bi se privukle srtane investicije. Kada pogledamo Zapadni Balkan vidimo neke prepreke, nedostatak infrastrukture dovodi do toga da nemamo trgovačke rute, to treba da uspostavimo, potrebna nam je železnica, putevi, takođe i zelenija ekonomija. Region može da raste samo kao celina, potrebne su nam veze među svim prestonicama, investicije neće vredeti ništa ako kamioni moraju da stanu na svakoj granici. Zato smo izradili plan tako da će svi iz regiona učlestvovati u njegovoj organizaciji“, rekao je Varhelji.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je rekao, razgovarao se i o izveštaju EK.  

„Videli smo da je napravljen napredak, ali da još mora da se uradi, ohrabrujemo vladu koja će biti formirana da bude podržana za sporvođenje reformi, jer reforme moraju da idu paralelno sa investicijama.  Veliku važnost pridajemo vladavinmi prava i moraćemo brzo da krenemo kad se formira vlada i spremni smo da radimo kako bismo postigli sve ciljeve, da bismo mogli da otvorimo nova poglavlja. Važno je da se krene napred, imamo novi početak, a planom možemo da ubrzamo ekonomiju i čitav proces“, poručuje evropski komesar.

Komentarišući posetu Kosovu, Varhelji je rekao da on ne vodi dijalog već samo pruža podršku.  

„Ovde sam da pomognem Lajčaku i Borelju i ono što vidim je da ima napretka, ali još mnogo toga treba da se pokrije i pod vođstvom Lajčaka možemo doći do rezultata. Ukoliko uporedite ključne elemente, videćete dosta preklapanja između ekonomskog plana i sporazuma u Vašingtonu. Nisam mislio da možemo sami da rešimo pitanje i ja pokušavam da izgradim sinergiju“, naveo je Varhelji.