Spomen-soba Milunke Savić otvorena u Jošaničkoj banji

Vesti 09. okt 202015:19 > 15:32
Izvor: ARCHIVES / AFP

U Jošaničkoj banji danas je otvorena spomen-soba Milunke Savić u sklopu Memorijalnog centra posvećenog ovoj heroini, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja i podsetilo da je za rekonstrukciju tog centra izdvojilo pet miliona dinara.

U ime Ministarstva, svečanom otvaranju prisustvovala je pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić, koja je, kako se navodi u saopštenju, naglasila da „nema razduženja i oduženja duga, ali ima oduživanja“.

Ona je podsetila da su pre više od stotinu godina malom Srbijom koračali veliki ljudi, ali i velike žene, među kojima i Milunka Savić iz Кoprivnice.

„Кrivulja njene slave pela se do u visine nezamislive za jednu seosku devojku s planine, ali se, nakon pobednog rata, ta krivulja spuštala na tvrdo tlo teškog života u kojem se, jednako hrabro i bez roptanja, borila za opstanak potomaka koje je izrodila ili koje je usvojila da brine o njima“, rekla je Vanušić.

POVEZANE VESTI

Istakla je i da je Milunka Savić „živi simbol naše majke Srbije kojoj smo ostali dužni, bez pravog oduženja“ i dodala da Memorijalni kompleks u Jošaničkoj banji i oblikovana muzeološka postavka Milunki u čast predstavljaju kulturu sećanja na jedno veliko vreme i jednu veliku-malu ženu iz ovoga kraja.

Ministarstvo podseća da je postavka memorijalne sobe Milunke Savić osmišljena kao multimedijska i interaktivna, sa raznovrsnom građom iz Velikog rata, autora Dušana Jovovića i koautorke Danijele Matović iz Centra za kulturu Raška.