Apatinci nerado govore o pretnjama migrantima i taksistima koji ih prevoze

Vesti 12. okt 202019:45 > 20:11
Sceenshot

Četrdesetpetogodišnji Apatinac, koji je prošle nedelje zaustavljao taksiste dok su prevozili migrante, vređao ih i terao iz grada, tereti se za krivično delo prinude, uz otežavajuću okolnost da je ono počinjeno iz mržnje. U Osnovnom javnom tužlaštvu u Somboru za N1 pojašnjavaju da je tužilac odlučio tako da okvalifikuje delo, kao i da je u tom slučaju naloženo hitno postupanje. Da je reč o ksenofobnom ispadu koji nije svojstven stanovnicima Srbije, ocena je Komesarijata za izbeglice i migracije.

Snimak iz Apatina stavio je upitnik na moto „Opština za sve nas“. O potezima Narodne patrole u svom gradu meštani sa kojima je razgovarala ekipa TV N1, ne znaju mnogo i nerado ih komentarišu. I migrante retko viđaju, ali o njima svako ima mišljenje.

„I ako dođe do, ne daj bože, nečega drastičnijeg, te će ljude vratiti kod nas i onda ćemo mi biti u problemu“, rekao nam je jedan Apatinac. Na pitanje smetaju li njemu migranti, kratko odgovara: „Ja nemam sa njima nikakvog iskustva. Ja sam ih video svega dva puta.“

Njegova sugrađanka rekla nam je: „Ja nemam protiv njih ništa, mislim da su u nevolji, ali ne bih komentarisala dalje.“

U vikend naselju Vagoni, odakle su proteklih godina migranti najčešće pokušavali da pređu u Hrvatsku, ove ih godine, kažu, nisu viđali. Najveći problem za stanovnike bila je, pričaju, česta krađa čamaca, pa su često alarmirali i policiju. Prošlonedeljni incident u Apatinu nije ih uznemirio.

„Pa, ne znam šta bih vam rekla, al’ bih vam rekla i da su taksisti i delimično krivi što ih nose ovamo“, kaže Olga Galoš iz naselja Vagoni. „Za čega ih nose? Ovde nema nikakav hotel koji bi oni mogli da vide… Nose ih samo zato da bi mogli ići preko ovamo“, dodaje ona.

Na pitanje kako gleda na odnos zajednice prema migrantima, budući da je reč o ljudima koji traže mir, odgovara: „Pa jesu, al’ onda nek ih nameste tu i nema da idete dalje. Imate sve – smeštaj, hranu, šta bi hteli više?!“

Šta bi hteli, pitanje je na koje uglavnom isto odgovaraju – ka Evropi. Mladići iz Sirije koje smo zatekli na ulazu u Sombor su u dvadesetim godinama i putuju sami. Ne zanima ih ostanak u Srbiji.

„Nadam se i želim da odem vrlo brzo.“

„Pet puta sam već bio na ‘Gejmu’ (prelazak granice) – pokušavao da uđem u Mađarsku, pa su me vraćali u Sombor. Tamo – nazad, tamo – nazad i tako. Danas idem u Mađarsku.“

U Srbiji trenutno boravi blizu šest i po hiljada migranata, od toga njih 5.820 u prihvatnim centrima. Pri svakom izlasku iz centra imaju pratnju, što je novo pravilo zbog epidemije, ali i povećane ksenofobije, pojašnjavaju u Komesarijatu. Onima koji ne žele da uđu u sistem, cilj je da ne ostave trag, kako ih druge zemlje ne bi vraćale u Srbiju, kaže Ivan Gerginov iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

„Obzirom na činjenicu da Grci prazne svoja ostrva jer i tamo imaju mnogo problema, to je uvek znak Makedoncima i nama da dižemo borbenu gotovost i da se spremamo za veći priliv. Mi ćemo svakako što se tiče Sombora relaksirati broj i vraćati ih prema Preševu i Pirotu, ali to su vam akcije koje relaksiraju situaciju na nekoliko dana“, objašnjava on.

Nezadovoljstvo meštana Gerginov povezuje sa nedovoljnom informisanošću, a nju opet sa rastom ksenofobije.

„Činjenica je da nema strašnih incidenata, a činjenica jeste da postoje upadi u vikendice i prazne kuće, ali dozvolite – i vi i ja bismo posegnuli za tako nečim da smo hladni, mokri i isprebijani“, ističe on.