Dejan Anđus oslobođen optužbi za iznudu

N1

Viši sud u Beogradu doneo je oslobađajuću presudu sportskom novinaru i televizijskom voditelju Dejanu Anđusu, koji je bio optužen da je od biznismena Milojice Markovića pokušao da iznudi 30.000 evra. Sud je utvrdio da nije dokazano da je izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret, kao i da poruke koje je slao oštećenom nisu bile preteće.

U obrazloženju presude sudija Olivera Đurđić je rekla da „sud tokom postupka nije utvrdio da je optuženi izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret“, na osnovu izjava oštećenog Milojice Markovića da je doživeo kao pretnju Andjusove poruke da mu preda novac, ali i „atmosferu“ povodom Anđusovih emisija na televiziji Kopernikus.

Rok za žalbu na danas izrečenu presudu je 15 dana, pred Apelacionim sudom u Beograd.

Đurđić je rekla da u „konkretnom slučaju nema dokaza, iako je oštećeni shvatio pretnje ozbiljno“, da je on zbog pretnji „bio doveden u stanje da preda 30.000 evra“ Dejanu Anđusu.

Sudija je rekla i da je oštećeni Milojica Marković, direktor firme „Baumeister,“ priznao da taj iznos novca ne potražuje od okrivljenog, odnosno da je postojao raniji dogovor.

Đurđić je prilikom izricanja presude pročitala više SMS poruka u kojima Anđus traži novac od Milojice Markovića u različitim iznosima, da bi na kraju to bilo 30.000 evra „za letovanje“, kao i uplatu otpremnina za dve ženske osobe, navodeći u porukama da se radi o takvom „dogovoru“ koji očekuje da Marković ispuni, što je on izbegavao.

Anđus nakon izricanja presude nije želeo da daje izjave za medije, ali je njegova advokatica Vesna Golubović ocenila da je sud doneo jedinu ispravnu i zakonitu odluku.

Ona smatra da je Anđus bio izložen „neosnovanom procesu“ i da je „pravo čudo da je takva optužnica i došla do suda“.

Golubović je ocenila da je njen branjenik bio „uhapšen na skandalozan način, a zatim satanizovan od strane tabloida“.

Anđus je uhapšen 30. juna 2017. godine a policija je objavila snimke na kojima od oštećenog preuzima koverat sa novcem.

Novinar je u više navrata isticao da mu je cela afera nameštena iz političkih razloga. Kako prenose mediji, Anđus je u završnoj reči na suđenju rekao da je reč o političkoj montaži iza koje stoji sam vrh države, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Anđus je tvrdio da je sa Vučićem bio prijatelj gotovo 30 godina, ali da je odlučeno da on bude politički likvidiran nakon što je u svojim emisijama počeo da kritikuje vlast, preneo je portal Nova.rs.

On je odbacio tvrdnje da je od Markovića pokušao da iznudi novac, rekavši da mu je on dugovao novac i da je sam inicirao vraćanje para.

Tužilaštvo je ocenilo da je u sudskom postupku dokazalo da je Anđus počinio krivično delo za koje je optužen.