Vučić: Srbija se nikada neće pridružiti NATO, niti će uvoditi sankcije Rusiji

Vesti 14. okt 202014:44 > 14:55
TANJUG/ INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija nikada neće pridružiti NATO, ili bilo kojoj drugoj vojnoj strukturi, niti će ikada uvoditi sankcije Rusiji, čak ni u slučaju pritiska na Beograd.

„Srbija nije i nikada neće uvoditi sankcije protiv Ruske Federacije. Uprkos činjenici da smo bili pod pritiskom kao i da ćemo verovatno biti pod pritiskom, jer smo na evropskom putu, zadržaćemo svoju poziciju i nećemo pokvariti odnose sa Rusijom“, rekao je on.

Vučić je u onlajn intervjuu za rusku novinsku agenciju Tass podsetio da je i sama Srbija bila pod sankcijama i da je narod Srbije platio veliku cenu, ali da to nije dovelo do dobrih rezultata, kao i da ne misli da su sankcije najbolja politika.

On je rekao da Srbija neće promeniti svoj stav o NATO bombardovanju 1999. godine, bez obzira na pomoć koju Vašington namerava da pruži u obnovi bombardovanih zgrada u Beogradu.

„Naš odnos uopšte se nije promenio. Naprotiv, to se sve više oseća. Istovremeno, moramo se okrenuti budućnosti i prihvatamo ovu pomoć u restauraciji, ali to neće promeniti našu ocenu tih događaja“, rekao je on, odgovarajući na pitanje da li je američki predlog za obnovu zgrade Generalštaba „cena“ za agresiju.

Vučić kaže da će Srbija, bez obzira na kritike u izveštaju Evropske komisije, nastaviti svoju nezavisnu i samostalnu politiku, nastaviće da razvija prijateljske i bratske odnose sa Rusijom, da razmatra sva ključna pitanja, dogovara se i dalje jača saradnju.

On je naveo da se kontakti održavaju na najvišem i visokom nivou između Moskve i Beograda, kao i da je srpska strana informisala ruske kolege, predsednika Vladimira Putina i šefa diplomatije Sergeja Lavrova, o rezultatima njegove posete Vašingtonu u septembru.

„Ali i pre toga smo takođe bili u kontaktu i razgovarali o tome šta će se dogoditi. Naravno, nismo znali sve detalje, sve elemente sporazuma koji su kasnije bili u Vašingtonu, ali naša saradnja bila je vrlo bliska. Istovremeno nam niko u Rusiji nije ništa rekao, uključujući predsednika Putina. Nije imao nikakvih komentara“, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da bi Lavrov uskoro mogao posetiti Srbiju, gde će otvoriti „Večnu vatru“, koja će postati važan simbol zajedničke pobede u Drugom svetskom ratu.

Stav Srbije po pitanju Kosova se nije promenio nakon Vašingtona

On je rekao da se stav Srbije o pitanju Kosova nije promenio nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu i istakao da se radi isključivo o ekonomskoj normalizaciji i da tu ne postoji nijedan politički momenat.

Predsednik Srbije je istakao da nije naročito optimista u pogledu rešavanja političkih pitanja u vezi sa Kosovom, kao i da očigledno da predstoji „veoma dugo, teško, čak i mučno traženje kompromisa, ako je ikako to moguće“.

Vučić je ponovio da Srbija vodi pregovore sa Turskom o kupovini bespilotnih letelica „bajraktar“, ali da za sada nema konkretnog dogovora, nego je saopštena cena, a da Beograd to razmatra.

On je rekao da Srbija pregovara sa ruskom stranom o kupovini vakcine protiv koronavirusa „sputnik 5“, kao i da je spreman da je primi, ako je odobre srpske zdravstvene institucije.

„Očekujemo da će to biti već do oktobra-novembra, nakon završetka treće faze ispitivanja vakcine“, dodao je Vučić i napomenuo da Srbija vodi pregovore i sa drugim zemljama o vakcini.

Vučić je rekao da Srbija namerava da održi prijateljske odnose sa Belorusijom, bez obzira na postojeće okolnosti i naglasio da su beloruski i srpski narod istinski prijatelji.

„U našim odnosima fokusiraćemo se na suštinska, važna pitanja, učinićemo sve da ne naškodimo prijateljstvu naših naroda i država“, dodao je predsednik Srbije.