Astra upozorila na porast broja žrtava trgovine ljudima, ove godine već 41

Vesti 17. okt 202014:48 > 14:52
Shutterstock

Organizacija Astra je, povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima - 18. oktobra, saopštila da je u Srbiji od početka godine identifikovana 41 žrtva trgovine ljudima, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu kada je zvanično potvrđeno 39 žrtava.

Ukazujući da broj zvanično identifikovanih žrtava trgovine ljudima u Srbiji od 2013. do 2019. varira od 39 do 125, Astra je navela da je borba protiv trgovine ljudima dodatno otežana pandemijom kovid-19, a trgovina ljudima još više skrajnuta od očiju javnosti.

Astrina SOS linija od početka pandemije beleži 77 odsto više poziva, dok je samo ta organizacija od početka godine identifikovala 29 žrtava trgovine ljudima, od kojih su 24 žrtve u cilju radne eksploatacije. 

Astra, u okviru projekta „Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima“, uz podršku Evropske unije, radi na podizanju svesti javnosti o problemu trgovine ljudima i njegovim najzastupljenijim vidovima – seksualna eksploatacija, prinudni rad i prinudno prosjačenje. 

Cilj kampanje je i ukazivanje na jednu od najvećih zabluda vezanih za trgovinu ljudima, a to je da se ona događa nekom drugom i negde drugde.

Ove godine obeležavanje 18. oktobra deo je realizacije kampanje „Ne skreći pogled − trgovina ljudima nije paralelena stvarnost već surova realnost“, navodi se u saopštenju.