GIK proglasio konačne rezultate lokalnih izbora u Šapcu

N1

Gradska izborna komisija u Šapcu usvojila je izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za odbornike Grada Šapca, kao i odluku o dodeli odborničkih mandata, prenosi Tanjug. Zamenik gradonačelnika Beograda i funkcioner Srpske napredne stranke Goran Vesić u postu na Fejsbuku je napisao da su "izbori u Šapcu konačno završeni i ovaj grad je konačno oslobođen terora Dragana Đilasa i Dušana Petrovića", a "danas je u Šapcu pobedila demokratija".

Izborna lista Aleksandar Vučić – Za našu decu osvojila je 37 mandata, izborna lista Nebojša Zelenović – Šabac je naš 22 mandata i izborna lista Jelena Milošević – Novi tim za Šabac sedam mandata, izborna lista Ruska stranka – Slobodan Nikolić jedan mandat, izborna lista Ujedinjena demokratska Srbija – Prilika jedan mandat i izborna lista dr Dejan Pavlović – Evropska zelena partija jedan mandat.

U subotu, 3. oktobra, u Šapcu su ponovljeni izbori na pet biračkih mesta, na koje je od 5.829 birača izašlo manje od polovine upisanih.

Nakon tri prethodna glasanja, Srpska napredna stranka je proglašavala pobedu, dok dosadašnji gradonačelnik Nebojša Zelenović tvrdi da su izbori zbog nepravilnosti bili neregularni.

Nakon glasanja 21. juna, izbori su poništeni na 27 od ukupno 100 biračkih mesta, a u drugom krugu koji je održan 5. septembra poništeni su na pet birališta.

Zelenovićeva stranka Zajedno za Srbiju osporava legitimitet odluka Gradske izborne komisije, nakon što je deset njenih predstavnika podnelo ostavke u tom telu, čime je GIK, kako tvrde, izgubio kvorum i mogućnost da donosi odluke.

Vesić: Izbori u Šapcu konačno završeni, grad oslobođen od Đilasovog i Petrovićevog terora

Zamenik gradonačelnika Beograda i funkcioner Srpske napredne stranke Goran Vesić u postu na Fejsbuku kaže da je gradska Izborna komisija na sednici, na kojoj je prisustvovalo 11 od 21 člana, jednoglasno usvojila izveštaj o ukupnim rezultatima izbora, kao i odluku o dodeli odborničkih mandata.

Prema navodu Vesića „ovom odlukom izbori u Šapcu su konačno završeni i ovaj grad je konačno oslobođen terora Dragana Đilasa i Dušana Petrovića“, a „danas je u Šapcu pobedila demokratija“.

Vesić je naveo da će „Izborna komisija Grada Šapca, u skladu sa članom 45. Zakona o lokalnim izborima, kandidatima kojima je dodelila mandat izdati uverenja da su izabrani za odbornike Skupštine grada Šapca“.

Preneo je saopštenje predsedavajućeg Gradske izborne komisije Šabac Borisa Tumenka, koji je najavio da će „Odluka o dodeli mandata biti objavljena u Službenom listu grada Šapca i opština Bogatić, Vladimirci i Кoceljeva'“.