Prošle godine u Srbiji 39 žrtava trgovine ljudima, u prva tri meseca ove – 22

Vesti 18. okt 202011:40 > 11:41
Nasilje
Shutterstock

Širom Evrope danas se obeležava Dan borbe protiv trgovine ljudima kako bi se pažnja javnosti usmerila na opasnosti i posledice jednog od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Prošle godine u Srbiji je bilo 39 žrtava trgovine ljudima, a samo u prva tri meseca ove godine identifikovano ih je 22, što se i dalje smatra samo delom stvarnih slučajeva.

Godišnje u svetu 2,45 miliona ljudi postanu žrtve trgovine ljudima.

Najviše njih čine žrtve seksualne eksploatacije, dok je na drugom mestu po učestalosti radna eksploatacija, koja je u poslednje vreme u porastu, pre svega zbog aktuelne migrantske krize.

Pandemija virusa korona stvorila je okolnosti u kojima se trgovina ljudima razvija brže nego ranije, a najugroženije grupe su sezonski radnici i migranti.

Ujedinjene nacije upozorile su da je korona virus uticao i na značajan orast prinudnog rada medju decom i da se tokom karantina broj dece koja prisilno rade povećao za čak nekoliko miliona.

Globalna predstavnica Fondacije UNITAS, organizacije koja se u Srbiji bavi prevencijom trafikinga, Ana Krstajić, rekla je da postoji opravdan strah da je 2020. godina koja će pokazati poražavajuće podatke i još brutalniju realnost, pogotovo kada se uzme u obzir da su registrovani slučajevi trafikinga samo vrh ledenog brega.

„Zbog toga je bitno da se za ciljeve Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima ne zalažemo samo 18. oktobra, već i svakog drugog dana – da širimo svest o ovom problemu, da pokušamo da pomognemo žrtvama, da ih osnažujemo“, izjavila je Krstajić.