Da li će rijaliti zaista biti proteran u kasne noćne sate

Vesti 19. okt 202011:16 > 12:08
N1

Ove nedelje REM treba da usvoji nacrt pravilnika koji bi napokon trebalo da televizijsko dno u obliku rijalitija protera iza 11 uveče. Vlasnik Pinka već najavljuje da će naći način da svoje programe emituje i tokom dana, dok iz REM-a poručuju da to neće moći da radi ni na kablovskim kanalima. Ali kako misle da će ga kazniti?

Pretnje smrću, nasilje, tuče, seks… u rijaliti programima koji se tokom celog dana mogu gledati na televizijama sa nacionalnom frekvencijom mogli bi uskoro da se presele u sitne sate kako bi bili nedostupni maloletnicima.

To bi trebalo da predvidi novi pravilnik, na kojem stručna služba Regulatornog tela za elektronske medije (REM) trenutno radi. Savet REM-a će, kako saznaje „Cenzolovka“, o njemu odlučivati 21. oktobra, .

Pred članovima Saveta REM-a naći će se nacrt tog pravilnika. Ukoliko bude usvojen, najpre će otići Ministarstvu kulture i informisanja na ocenu zakonitosti. Sledi proces javne rasprave, koji traje 15 dana, i nakon toga Savet donosi konačnu odluku. Do tada, milioni gledalaca mogu da uživaju u mislima i delima probrane intelektualne i moralne elite Srbije – dan i noć.

A možda i duže.

Nedavne pretnje smrću, tuče i razne skarednosti dovele su do toga da i većina članova Saveta REM-a primeti da tu nešto nije u redu, pošto je pre samo nekoliko meseci, u maju, predlog da se ograniči vreme emitovanja rijalitija Savet REM-a odbio većinom glasova.

Sad izgleda da ipak veći deo ovog tela uviđa da ovi programi štete razvoju maloletnika i kritično narušavaju kulturne standarde i kvalitet života.

Na koji će način REM obezbediti primenu ovakve odluke Saveta, kada se ni postojeći pravilnici o zaštiti maloletnika i ljudskih prava ne poštuju dovoljno? Član Saveta Slobodan Cvejić kaže da pravilnik samo detaljno razrađuje članove zakona i da ne može da izađe iz njegovih okvira. Što znači da neće sadržati nove sankcije.

„Problem sa pogubnim uticajem rijalitija na građansku i političku kulturu je toliki da ne treba čekati izmene zakona, nego treba koristiti raspoloživa sredstva da se uticaj ovih programa ograniči“, navodi Cvejić.

Što opet znači da može biti primenjen kako kome odgovara.

Ovaj se dokument donosi sa zakašnjenjem, smatra Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije. Ona se nada da će REM početi da ispunjava svoje obaveze, ali se, imajući u vidu reakcije televizija koje emituju rijalitije, boji da će i novi pravilnik ostati mrtvo slovo na papiru.

Tek kada pravilnik stupi na snagu, moći ćemo da procenimo da li se ponovo radi o simulaciji mehanizma zaštite prava, smatra Škero i dodaje:

„Ne mogu se prava štititi samo donošenjem zakona i pravilnika. Mnogo je bitnije obezbediti njihovu obaveznu primenu. Mnogi bi se problemi do sada rešili da su dosledno primenjivani normativni akti i da je za to postojala stvarna volja REM-a“.

Kremenjak: Čemu pravilnik, zakon je jasan

Ako REM ceni da treba da piše pravilnike, neka ih piše. Ali to ne sme da bude izgovor za selektivan pristup ponižavajućem postupanju, nasilju i narušavanju dostojanstva ličnosti, u kom god žanru ili vrsti programa da se pojavi“, smatra Kremenjak.

Postavlja se i pitanje da li će se pravilnik odnositi samo na televizije sa nacionalnom frekvencijom ili na sve komercijalne emitere, imajući u vidu izjavu Željka Mitrovića, vlasnika Pinka, listu Danas, da će, ukoliko se pravilnik usvoji, rijalitije preseliti na kablovske kanale i tako nastaviti da ih emituje tokom popodneva.

Željko Mitrović, vlasnik Pinka, kaže da će, ukoliko se pravilnik usvoji, rijalitije preseliti na kablovske kanale i tako nastaviti da ih emituje i tokom popodneva. Judita Popović iz Saveta REM-a pak kaže da će se pravilnik odnositi i na kablovske operatere .

Direktna naplata kazni?

Olivera Zekić, zasad bivša članica Saveta REM-a, prošle je godine izjavila da je jedini način da se regulišu rijaliti programi u Srbiji taj da se REM-u omogući direktna naplata kazni i da se, u saradnji sa OEBS-om, priprema takvo zakonsko rešenje.

Slobodan Cvejić kaže da je to jedan od načina da se emitovanje rijaliti programa uredi i da je ta tema bila predmet draft izveštaja OEBS-a o pravnoj analizi položaja REM-a. Nova Medijska strategija predviđa izmenu ZEM-a, što će biti prilika da se uvede ovaj pravni instrument.

„Problem sa pogubnim uticajem rijalitija na građansku i političku kulturu je toliki da ne treba čekati izmene zakona, nego treba koristiti raspoloživa sredstva da se uticaj ovih programa ograniči“, poručuje Cvejić.

Pravilnici o zaštiti maloletnika i ljudskih prava važe za sve emitere, u bilo koje vreme emitovanja, što znači da opomene, upozorenja, privremena zabrana emitovanja, pa i oduzimanje dozvole emiteru važe uvek i za sve, pod uslovima preciziranim pravilnicima ili u ZEM-u.

„Ne mogu se prava štititi samo donošenjem zakona i pravilnika. Mnogo je bitnije obezbediti njihovu obaveznu primenu. Mnogi bi se problemi do sada rešili da su dosledno primenjivani normativni akti i da je za to postojala stvarna volja REM-a“, navela je Vida Petrović Škero.

Najblaže mere za višestruke prestupnike

Ipak, prethodnih godina REM nije često koristio zakonske mogućnosti da kažnjava emitere. Pored navedenih sankcija, REM može da pokrene postupak pred prekršajnim sudom, a sudija da odredi neku od kazni predviđenih ZEM-om.

U poslednje dve godine zbog kršenja zakona u rijalitijima, sam REM je izrekao dve mere – upozorenje i opomenu Televiziji Hepi zbog emitovanja scena sličnih pornografiji, odnosno zbog scena nasilja u rijaliti programu Parovi.

„Ako REM ceni da treba da piše pravilnike, neka ih piše. Ali to ne sme da bude izgovor za selektivan pristup ponižavajućem postupanju, nasilju i narušavanju dostojanstva ličnosti, u kom god žanru ili vrsti programa da se pojavi“, kazao je advokat Slobodan Kremenjak.

Na naše pitanje koliko je puta i na koje načine Savet REM-a reagovao zbog kršenja zakona i pravilnika u rijalitijima od 2015. do danas, iz tog regulatornog tela nam nisu odgovorili.

Za to vreme, prema našim saznanjima, samo jednom je Savet REM-a zabranio emitovanje rijalitija Parovi na TV Hepi na 24 sata, i to 2015. godine, zbog, kako je navedeno, emitovanja sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Ove godine je REM još jednom reagovao povodom pretnje smrću u Zadruzi.

Vida Petrović Škero smatra da REM do sada nije pokazao da se radi o nezavisnom telu, niti da koristi sva ovlašćenja koja bi mu dala obeležje stvarnog regulatora.

„I kada ih je koristio, uvek je izricao najblaže propisane mere, koje nisu dovoljne da obezbede promenu načina rada elektronskih medija da bi se obezbedila zaštita prava svih kategorija gledalaca“, kaže sagovornica. Da je Savet REM-a počeo da radi svoj posao, pre svega zahvaljujući novim članovima Juditi Popović i Slobodanu Cvejiću, pokazuje i reakcija tog regulatornog tela nakon nedavne pretnje smrću u rijaliti programu Zadruga, zbog čega je REM doneo odluku o pokretanju krivične prijave protiv jednog od učesnika Zadruge, dok će protiv Televizije Pink, gde je emitovan taj program, biti pokrenut postupak za izricanje mera.