Đurić: "Mirdita" šalje poruku mira

Vesti 21. okt 202013:50 > 13:55
N1

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava i jedan od organizatora festivala "Mirdita, dobar dan" Ivan Đurić je povodom održavanja festivala i najavljenog protesta desničara istakao da nacionalizam buja u Srbiji i na Kosovu, dok je cilj festivala da se mladi sastanu, druže i pošalju poruku mira u svet.

„Godinama se šire laži o festivalu, a zapravo poruka je da se širi mir i pomirenje između srpskog i kosovskog društva, a ne nasilje, mržnja i razdvajanje“, rekao je Đurić za TV Prva, prenela je Inicijativa.

Đurić je rekao i da je fantastično što će se izgraditi autoput Merdare, ali da je pitanje ko će tu da putuje i da se festival upravo tim pitanjem i bavi.

„Smešno je što se Zavetnici pojavljuju jednom godišnje u susret Mirditi kao neki pevači za 8. mart. Ali mi je žao što će i ove godine kordoni policije štititi učesnike festivala jer Zavetnici i ostale desničarske grupacije brane svetinje sa Terazija tako što bacaju dimne bombe na kulturno-umetnički događaj“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, na festivalu će se govoriti i o tome kako da se sačuvaju Dečani, jer ih ne čuva ni Srbija ni Kosovo, nego NATO.

„One koji govore da su Dečani albanski, njih zovemo ludacima. Tačno je da postoje ludaci, zavetnici na Kosovu koji pričaju da su Dečani albanski i to su budalaštine. Mi želimo da pričamo o tome, a ne da sejemo mržnju“, kazao je Đurić.

On je dodao da će se ove godine na festivalu pored pozorišta, filma i knjige, održati debate koje se bave ključnim pitanjima tranzicione pravde i početkom rada specijalizovanog suda za OVK, njegovom načinu rada i pravdi za nealbanske žrtve.