Marinović: Isti problemi svih poverenika za informacije u celom regionu

Vesti 22. okt 202012:10 > 12:16
Izvor: N1

Regionalna konferencija "Inicijativa 2020" o radu poverenika za informacije od javnog značaja potvrdila je da sve zemlje regiona imaju iste probleme - kako smanjiti "ćutanje" uprave, žalbe izazvane kovid-19 i tendencija organa javne vlasti da se isključe iz zakona, saopštio je poverenik za informacije od javnog značaja.

Na konferenciji je učestvovao poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, a inicijativa je okupila institucije iz zemalja regiona, koje se bave zaštitom prava na pristup informacijama od javnog značaja.

POVEZANE VESTI

Svrha rada „Inicijative 2020“ je profesionalna saradnja i razmena dobrih praksi u promociji i zaštiti prava na pristup informacijama od javnog značaja.

Tokom sastanka, koji je bio održan putem video konferencije usled situacije koja je prouzrokovana virusom SARS-CoV-2, svaka zemlja je predstavila svoj dosadašnji rad u oblasti prava na pristup informacijama od javnog značaja, pravnu regulativu, probleme koje organi imaju u postupcima rešavanja po žalbama i druge probleme sa kojima se suočavaju u svom radu.

Na konferenciji je konstatovano da sve zemlje imaju slične probleme u svom radu – kako smanjiti „ćutanje“ uprave, žalbe izazvane korona virusom, tendencija organa javne vlasti da se „isključe“ iz zakona (tužilaštva, sudovi, agencije), zloupotreba prava, edukativne aktivnosti, kako se boriti protiv velikog broja žalbi, kako jasno razgraničiti odgovornost ovlašćenog lica od rukovodioca organa kao odgovornog lica.

Na kraju sastanka usvojena je zajednička Deklaracija „Inicijative 2020“ kao temelj za dobru saradnju i razmenu iskustva između učesnika u budućnosti, dodaje se u saopštenju poverenika. 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.