Klačar: Dačić će imati važnu ulogu u dijalogu vlasti i opozicije

Vesti 22. okt 202012:55 > 12:58
N1

Bojan Klačar iz CeSID-a izjavio je za N1 da će očekivanja od novog predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića biti veća nego od samog parlamenta, jer će lider socijalista verovatno igrati značajnu ulogu u dijalogu vlasti i opozicije koji bi trebalo da se desi.

Osvrćući se na današnju sednicu Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu izbor Ivice Dačića za predsednika parlamenta, Klačar je rekao da od same Skupštine ne možemo imati velika očekivanja budući da ima oročenimandat i da u njoj gotovo i da nema predstavnika opozicije.

POVEZANE VESTI

S druge strane, očekivanja od Dačića će biti veća i, prema Klačarevim rečima, treba ih pronaći njegovoj ulozi u dijalogu koji bi trebalo da se desi između vlasti, opozicije i drugih društvenih aktera.

„Sigurno će imati važnu ulogu, da li će biti dominantna nećemo znati dok ne vidimo fotmat (dijaloga). Ali njegova uloga mora da bude važna, jer je parlament neizostavna karika u tom dijalogu, u kojem će izvesno učestvoati i stranke koje nisu u parlamentu, a u slučaju moderacije Evropskog parlamenta, sasvim je sigurno da uloga srpskog parlamenta mora biti veoma velika“, istako je Klačar.

Podsetio je i da je Dačić političar sklon kompromisima, i da ima bolju komunikaciju sa političkom manjinom u Srbiji nego ljudi iz SNS-a.

Klačar ipak očekuje da će socijalisti gledati da svoju poziciju usklade sa onim što su očekivanja naprednjaka, i uveren je da je na delu jedan veliki politički dogovor SNS-a, SPS-a i SPAS-a Aleksandra Šapića.

„Moja očekivanja su da će sve tri stranke imati koordinsiane političke aktivnosti“, kazao je sagovornik N1.

Pored toga što će Srbija po prvi put od ponovnog uvođenja višestranačja imati faktički koncentracionu Vladu, Klačar je rekao i da je neka vrsta presedana to što je Vučić najavio vanredne izbore za prvu polovinu 2022. godine, budući da su naprednjaci u ranijem periodu držali tenziju do poslednjeg momenta.

„Ovo tumačim prevashodno kao jasno stavljanje do znanja Aleksandra Vučića da ova vlada ima oročen mandat, da je treba posmatrati u tom kontekstu, i da je postavljen vrlo jasan dogovor kakva će biti taktika 2022. I ovo je prebacivnaje loptice u dvorište opozicije da u narednim nedeljima i oni budu uključeni u organizaciju budućih izbora (…) Negde je želja da privuče opoziciju da izađe na izbore 2022“, ocenio je Klačar.

Kazao je i da je Vučić jasno stavio do znanja da je spreman na dijalog, ali da je istovremeno odlučio da izvrši dodatni pritisak na opoziciju tako što je najavio da će izbori 2022. biti spojeni sa predsedniškim, što više odgovara vladajućoj stranci.

Celo gostovanje Bojana Klačara možete pogledati u emisiji N1 Studio Live: