Šapić: Ratko Dmitrović bi bio dobar ministar za brigu o porodici

Vesti 22. okt 202014:01 > 14:02
N1

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić rekao je za N1 da zna koje će ministarstvo dobiti njegova stranka u novoj vladi, a li da ne bi bilo u redu da to otkrije pre nego što premijerka Ana Brnabić ne izađe u javnost sa svojim predlozima. Šapić nije želeo da potvrdi medijske navode da će Ratko Dmitrović iz SPAS-a voditi novo Ministarstvo za brigu o porodici, ali je istakao da bi nekadašnji glavni urednik "Večernjih novosti" bio odlično rešenje za tu funkciju.

Šapić je najavio i da će SPAS danas glasati za izbor Ivice Dačića za predsednika Skupštine Srbije, čime će praktično ozvaničiti svoje učešće u skupštinskoj većini. Deo izvršne vlasti SPAS bi trebalo da postane iduće nedelje, kada bi nova Vlada Srbije, u kojoj će Šapićeva stranka imati jedno ministarsko mesto, trebalo da položi zakletvu pred poslanicima.

Rekao je i da zna koje će ministarstvo voditi SPAS, ali da nije u redu da to otkrije dok premijerka ne izađe u javnost i saopšti sastav nove Vlade.

Upitan da li su istiniti medijski navodi da je reč o novom Ministarstvu za brigu u porodici na čije čelo bi trebalo da dođe Ratko Dmitrović, Šapić je rekao da je briga o porodici oblast koja je izuzetno važna za njegovu stranku i da bi Dmitrović bio dobro rešenje, jer je, kako je rekao, jedan od prvih u Srbiji koji se bavio temom uloge porodice u društvu i pisao radove o tome.

Lider SPAS-a je rekao i da od predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, tokom razgovora o formiranju nove Vlade, nije tražio ništa, budući da su rezultati izbora takvi da je sve zavisilo od toga da li su naprednjaci uopšte raspoloženi da imaju partnere.

Tokom razgovora sa Vučićem, kako je rekao, interesovlo ga je kakvu će spoljnu i unutrašnju politiku nova vlada da vodi, i kako će se boriti sa pandemijom koronavirusa.

„Pitao sam da li se planira da se nastavi kako se do sada radilo. I dok nisam bio u bilo kojoj priči za neku potencijalnu saradnju, ja sam mnoge spoljnopolitičke poteze predsednika često znao da pohvalim. Dopadao mi se način na koji Srbija balansira u tim odnosima. Jedan sam od prvih koji je podržao temu Malog šengena, i rekao da je to sjajna stvar, da Srbija na mnogim poljima može da profitira“, kazao je on.

Upitan da li je Vašingtonski sporazum zaokret u odnosu na izbalansiranu spoljnu politiku, Šapić je rekao da je taj dokument svakako dobra stvar, jer su Sjedinjene Države priznale Srbiju kao zemlju koja je neizostavni faktor u regionu, i to u Ovalnom kabinetu Bele kuće, mestu sa kojeg su, prema njegovim rečima, „krenula sva zla koja su nas zadesila prethodnih 30 godina“.

Nova vlada će, međutim, imati oročeni mandat i prema najavama predsednika Vučića, trajaće najduže 18 meseci. Za tako kratak period, mera uspeha za SPAS bi, prema Šapićevim rečima, bila da zemlja izađe iz kovid krize sa što manje štete.

Kazao je da statistika pokazuje da Srbije zasad dobro stoji, i zdravstveno, i ekonomski. Na pitanje da li veruje u zvanično iznete brojke o broju umrlih i zaraženih, Šapić je odgovorio da čak i da je bilo grešaka, ne veruje da je to neko namerno učunio, jer ne vidi ko bi mogao da ima interes da tako nešto radi.

Pored vanrednih parlamentarnih izbora, 2022. biće održani i redovni izbori u glavnom gradu, a Šapić je rekao da sa Vučićem nije razgovarao o zajedničkom nastupu u Beogradu. Istakao je da i dalje za sebe misli da je najbolji kandidat za gradonačelnika Beograda, ali da će od okolnosti zavisti da li će se za tu funkciju i kandidovati.

Za trenutnu gradsku vlast rekao je da je uradila možda i više nego što je predstavila, ali da su neka kadrovska rešenja mogla da budu bolja.

Na pitanje kako komentariše tvrdnje sadašnjih gradskih čelnika da je vlast Dragana Đilasa, u kojoj je Šapić bio zamenik gradonačelnika, upropastila Beograd, rekao je da ne misli da pre 2012. ništa nije valjalo, i da je ta gradska vlast, u okolnostima velike ekonomske krize, bila uspšena i iza sebe ostavila važne stvari.

Dosta komentara u javnosti izazvala je Šapićeva izjava da jedva čeka da se ukloni Stari savski most koji je nazvao „ruglom“. Pojasnio je da za njega estetika mosta nije toliko važna koliko funkcionalnost, a sadašnje rešenje je, prema njegovom mišljenju, nefunkcionalno, jer koči razvoj Beograda.

Podsetio je da se u Savskom amfiteatru gradi „Beograd na vodi“, ali da je još važnija uloga koju bi novi, veći most na mestu sadašnjeg, tebalo da ima kad se izgradi tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana, i kada se Bulevar Nikole Tesle na Novom Beogradu poveže sa ulicom Vladimira Popovića.

Na podsećanje da Stari savski most ipak ima istorijsku vrednost, i da je učitelj Miladin Zarić 1944. godine rizikovao svoj život kako bi ga spasio od miniranja, Šapić je rekao da poštuje hrabrost učitelja Zarića i da bi mu trebalo podići spomenik, ali da je uveren da bi i on, da je danas živ, podržavao izgradnju mosta većeg kapaciteta na tom mestu.

Celo gostovanje Aleksandra Šapića možete pogledati u emisiji N1 Studio Live: