Biografija Ivice Dačića – 1992. ušao u parlament

Vesti 22. okt 202016:06 > 16:10
Tanjug/Rade Prelić

Novoizabrani predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu.

POVEZANE VESTI

Dačić je, u današnjem obraćanju, podsetio da je prvi put u Skupštinu ušao 1992. godine kao i da je kasnije bio poslanik u svim mandatima. „Za mene je ovo kao povratak kući. Ja ovo tumačim kao veliku čast. Znate da sam bio i predsednik Vlade, i ministar spoljnih i unutrašnjih poslova… Predsednik Skupštine Srbije je najviša funkcija koju sam do sada obavljao. Posebna mi je čast i trudiću se maksimalno da uspešno ostvarimo ovaj mandat u interesu

„Drago mi je da su za mene glasali i Broz i Kralj… Mislim Kralj je ovde, a Broz je tamo“, našalio se Dačić.

Završio je Gimnaziju „Stevan Sremac“ u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu prosečnom ocenom deset, navodi se u njegovoj biografiji.

Od 1992. godine bio je narodni poslanik u Saveznoj skupštini SRJ, a od 2004. godine i u Skupštini Srbije. Bio je ministar za informisanje u prelaznoj Vladi Srbije 2000.godine.

Bio je prvi potpredsednik vlade-zamenik predsednika Vlade i minstar unutrašnjih poslova od jula 2008. do jula 2012. godine.

Obavljao je funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine. Od aprila 2014.godine do danas bio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Tokom 2015. godine bio predsedavajući OEBS i domaćin konferencije OEBS održane u Beogradu.

Dobitnik je priznanja „Najevropljanin“ za 2009. godinu, Ordena prijateljstva Ruske Federacije 2018. godine i priznanja Statueta „Kapetan Miša Anastasijević“ 2018. godine.

Obavljao je funkciju predsednika KK Partizan iz Beograda, potpredsednika Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i predsednika Sportskog saveza Srbije.

Govori ruski i engleski jezik, stoji u zvaničnoj biografiji.

Oženjen je, otac dvoje dece.