Epidemiolog: Pretnja od koronavirusa trajaće još dve-tri sezone

N1

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu, rekao je za Večernje novosti epidemiolog Radmilo Petrović.

On je ukazao da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida 19, i da će i Srbiji i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

Prema njegovim rečima, aktuelna zaraza se ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.

Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da „pohvata“ sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati, smatra Petrović.

„Takvim merama može da se smanjuje zaražavanje i usporava širenje virusa, ali ne može da se obuzda epidemija“, objasnio je on.

Kaže da ćemo „imunološki bedem“ imati tek kad najmanje 60, a poželjno je bar 70 odsto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno.

„Tek tada će virus početi da gubi snagu. Pretnja od SARS-KoV-2 trajaće sigurno još dve-tri sezone“, zaključio je Petrović.