Ruska vojna kancelarija u Beogradu – za analitičare neutralnost poljuljana

Vesti 23. okt 202018:03 > 18:03
N1

Rusija otvaranjem kancelarije svog ministarstva odbrane u Beogradu pokušava da povrati poljuljani politički uticaj u Srbiji, slažu se vojni komentatori u izjavama za N1. Posle Vašingtonskog sporazuma i nakon što poseta Vladimira Putina Beogradu nije realizovana, vlasti u Srbiji dale su Moskvi kompenzaciju u vidu te kancelarije i na taj način pokušale da pokažu da se Srbija nije približila Zapadu i odaljila od Rusije, zaključuje Aleksandar Radić. Povodom osnivanja kancelarije, portparol EK je pozvao Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku s EU.

Nova kancelarija ruskog ministarstva odbrane u Beogradu, kako je saopštila Moskva, imaće zadatak da nadgleda distribuciju i remont ruskog oružja koje Srbija kupila poslednjih godina – posebno remont migova 29 treba da počne. Ali, nije obrazloženo zašto se toj tehničkoj misiji daje diplomatski status.

„Sad se ide korak dalje, sad se definiše da bi ti ljudi trebalo da imaju puni diplomatski status, za Ruse bi to bila velika diplomatska i političko propagandna pobeda. To se vidi iz toga što smo mi dokument o osnivanju kancelarije vidjeli iz ruskih zvaničnih izvora“, kaže analitičar Aleksandar Radić.

POVEZANE VESTI

 Sjedinjene Američke Države već nekoliko godina imaju u Srbiji kancelariju za saradnju sa Srbijom u domenu odbrane, ali je ona u okviru američke ambasade.

„Ukoliko ova kancelarije ne bude u okviru ambasade Ruske Federacije imaćemo problem. Neozbiljno je porediti status NATO i status ove kancelarije jer kod saradnje sa NATO i mi imamo našu kancelariju u Briselu“, ocenjuje analitičar Vlade Radulović.

Otvaranje ruske kancelarije dolazi u trenutku kada je otkazana poseta predsednika Putina Beogradu najavljena za oktobar i nakon što se Srbija u Vašingtonskom sporazumu obavezala da će difersifikovati svoje energetske izvore.

„U kontekstu vilgarizacije i vulinizacije naše vojne neutralnosti odmah smo mogli da čujemo te ideje, da ako NATO ima kancelariju i Amerikanci, onda treba i Rusija i to je onda dokaz da smo vojno neutralni“, dodaje Radić.

Rusija je od Srbije ranije tražila diplomatski status i za službenike rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. Međutim, iako je odluka o tome na stolu Vlade još od 2014, premijer Vučić, pa ni kasnije premijerka Brnabić ga nisu usvojili, iako je na davanju diplomatskog statusa centru u Nišu više puta insistirao bivši predsednik Tomislav Nikolić.