Jelena Obućina podnela ostavku u Upravi UNS-a i istupila iz članstva

Vesti 24. okt 202011:59 > 11:59
Newsmax Adria

Urednica televizije Njuz Maks Adrija (NewsMax Adria) Jelena Obućina podnela je ostavku na mesto u Upravi Udruženja novinara Srbije (UNS) i istupila iz članstva UNS, saopšteno je iz tog udruženja.

Iz tog udruženja navode da Obućina nije potpisala jučerašnje pismo direktora, urednika i novinara televizija Nova S i Njuz Maks Adrija, koji su u vlasništvu Junajted Grupe upućeno UNS-u.

POVEZANA VEST

„Poštovani članovi uprave, podnosim ostavku na mesto člana Uprave. Istovremeno, istupam iz udruženja. Puno sreće na putu koji ste izabrali. Svako dobro“, napisala je Obućina.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je u petak novinare N1, Nove S i Nova.rs da se „odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara“. UNS je saopštio da je N1 prekršio etička i profesionalna pravila prilikom izveštavanja o presudi ciriškog suda po tužbi Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i o informacijama koje je UNS objavio o tom sudskom postupku.  

N1 je odbacila takve optužbe i saopštila da novinari N1 samostalno uređuju program i izveštavaju o događajima u Srbiji, bez uticaja i pritisaka i imaju slobodu da iznose svoje stavove o uređivačkoj politici.

„Novinari N1 pozivaju UNS da prestane sa kampanjom neistina protiv N1 i da konačno počne da se bavi zaštitom onih medijskih radnika u Srbiji koji zaista jesu pod velikim pritiscima i koji nesumnjivo dobijaju instrukcije ne samo vlasnika, nego i iz vrha vlasti i drugih centara političke moći“, naveli su novinari Televizije N1.

Optužbe su odbacili i novinari televizije Nova S i Njuzmaks Adria, kao i portala Nova.rs.