Petković: Pokrajine ne mogu biti članice Ujedinjenih nacija

Vesti 24. okt 202016:47 > 16:51
Fonet

Republika Srbija je punopravna članica Ujedinjenih nacija, uključujući Kosovo i Metohiju kao njenu autonomnu pokrajinu, i nikako drugačije, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i istakao da pokrajine ne mogu biti članice UN, i to je realnost sa kojom treba da se suoči i Hašim Tači i svi ostali u Prištini.

Petković kaže da veći deo čovečanstva ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, i želje Hašima Tačija u toj stvari ne igraju nikakvu ulogu.

Prema njegovoj oceni, Priština je doslednim ignorisanjem UNMIK i njegove uloge u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji na delu pokazala da prezire međunarodni poredak utemeljen na sistemu Ujedinjenih nacija.

Tako, istiće Petković, Tačijeve želje su osim, što su u sferi fantastike, licemerne i neiskrene. A, ako je baš naprasno počeo da ceni UN, neka se zamisli nad izveštajem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u kojem se govori o Tačijevoj opstrukciji specijalnog suda za ratne zločine UČK, navodi Petković.

Srbija je spremna, kaže Petković da političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije, kad god odlutaju predaleko u svojim maštanjima, pomogne u suočavanju sa realnošću, kao što je to činila i do sada.