Vučić: Ja sam predložio zamenu Vulina i Stefanovića, odbrana nije utešna nagrada

Vesti 25. okt 202012:55 > 13:17
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da odluka o novim ministrima nije jednoglasno usvojena na sednici stranke i da su bila dva glasa protiv i jedan uzdržan. Rekao je i da Ministarstvo odbrane nije "utešna nagrada", kao i da Bratislav Gašić ostaje na čelu Bezbednosno-informativne agencije.

„Ja sam tu zamenu predložio, kao što sam predložio i za Zoranu i još neke stvari, Ana je predložila neke druge stvari, mi pregovaramo, slučajno sam bio nosilac liste. Siguran sam da nije samo jedno minisatsravo koje treba da zada udarac mafiji. Za razliku od tajkunskog vremena kada su upravljali MUP-om, imali smo bolje rezultate, smanjen je broj ubistava i razbojništava. Štitili smo građane i opremali policiju, zadovoljan sam kako je Stefanović opremio policijske snage. Ako neko misli da je Ministarstvo odbrane kazna, moram da vam kažem da je to moje ministarstvo. Mnogi će morati da rade zajedno jer je to savremeni kriminal koji nije lako uhvatiti“, poručio je Vučić. 

Vučić je naveo da će krajem 2021. da se izmere rezultati vlade i da će se videti ko je šta uradio, a ko nije.

„Da onda možemo i doadtne promene, ukoliko dobijemo poverenje. Stranka je zahtevala od svih nas, a posebno od premijerke, da se energičnije nego ikada zemlja suprotstavi kriminalu i korupciji i lično ću na tome da insistiram svakog dana“, rekao je.

Kako je rekao, zadovoljan je što je svetski prosek žena u vladi 25-26 odsto, dok će kod nas biti viši. Poručuje da nije neko ko podilazi ključ varijantama da neko bude ministar samo jer je određenog pola i dodaje da su birali energične i vredne žene.

PROČITAJTE I:

„Molio sam da budu prihvaćene dve dame koje nisu funkcioneri SNS, Anđelu znam iz vremena Ministarstva odbrane, kako je ni iz čega napravila mnogo, žena koja zna sve probleme privrede, ima strahovitu energiju. I za Dariju Kisić Tepavčević to mogu da kažem. Tomislav Momirović ne treba da bude iznenađenje, on je jedan od onih koji nisu svoju moć zasnovali na kreditima, to je čovek koji je bio spreman da primi udarce političkih i ekonomskih neznalica, iako smo mi povećali mninimalac, on nije dobio sektor rada i socijalne politike jer hoćemo da štitimo radnike. Dali smo mu da brine o poslu, da bude tvrd i čvrst kao što je bio u pregovorima sa nama, on je rekao ja sam poslodavac i teško mi je da isplaćujem minimalac, dok su drugi ćutali. Verujem da će dorbo da vodi jedno snažno ministarstvo. Želim im uspeha, hvaliću ih i braniti kad zaluže, kritikovati kad zaslužuju“, kaže Vučić.   

Upitan o napadima na novu ministarku Gordanu Čomić, Vučić je rekao da se sa njom nikada nije slagao, ali da misli da ona svojim iskustvom može da pomogne u rešavanju problema. 

„Zaočekivati je da napadaju, neki ljudi imaju zanimanje da napadu sve, ne bave se time šta je dobro za zemlju, bave se time da sve što su sebi oprostili drugome neće. Razumem kada to radi deo političara koji čeznu da dođu na vlast i nastave pljačku koju su započeli. Što se tiče Čomić, nikada se nismo slagali, poštujem način njenog političkog delovanja, iako su ona i njena porodica bili najistaknutiji u protestu protiv mene, nije bila prepreka da pitam da li ona može svojim iskustvom da pomogne u rešenju problema. Oni koji govore da je za SNS država partijska prćija, ne žele da vide da je SNS uveo u svaku vladu najviše nestranačkih ličnosti i novih ljudi, nismo dozolili da 12 godina gledate samo iste ljude“, kaže predsednik naprednjaka. 

Vučić je izjavio da su na sednici Predsedništva razgovarali i o predstojećoj Skupštini SNS, koja najkasnije treba da bude održana do kraja marta, „bez obzira na stanje sa koronavirusom“. Vučić je rekao da je neophodno da se održi Skupština SNS kako bi se uradila temeljna rekonstrukcija u stranci u kadrovskom smislu.

Rekao je i da će biti velikih promena u SNS, ali da će to biti prepušteno članstvu. 

„Kada je reč o mojoj poziciji, želim da ukažem građanima Srbije. Svakoga dana najviše smeća istresu na moju galvu, govore da sam najgori na svetu, zar nije najviši interes upravo njihov da ja budem na čelu liste, jer će tako najlakše da pobede onog ko je najgori, oni samo traže da se izbori razdvajaju i da ne budem na svakoj listi“, rekao je.