Gostiljac: Tekst implicira nedostatak moralnih postulata advokata, reagovali smo

Vesti 26. okt 202014:35 > 15:05
N1

Povodom autorskog teksta Verana Matića "Zborno mesto" advokat Viktor Gostiljac, koji u postupku paljenja kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića, brani jednog od optuženih, bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, naveo je da je, tokom jednog od ročišta, odbrana reagovala na raniji Matićev tekst "Zašto ste imali više zavesa od prozora" u kome se, kako navodi, implicira nedostatak "moralnih i ljudskih postulata" advokata.

POVEZANE VESTI

 Jer se, kako kaže u reakciji na tekstove, odbrana usudila da obavlja svoj posao u sudnici postavljanjem „sramnih“ pitanja, iako su „dokazane krivice kroz istražni postupak, svojevoljno, zakonito datim priznanjima i presudom“.

Reagovao sam kao branilac okrivljenog, a ne kao predsednik AKS-a, kako to misli Matić, jer se komora ne bavi konkretnim sudskim postupcima, a još manje autorom teksta, napisao je Gostiljac.

„U protekle tri godine, mnogo puta sam govorio i pisao da kod nas postoji jedno nerazumevanje uloge advokata u krivičnom postupku koje advokate smešta u saučesnike okrivljenog. Naša laička javnost, u tom smislu, ne pokazuje mogućnost da shvati važnost prava na odbranu, i najboljem i najgorem članu društva. Međutim, kada ovako nerazumevanje i neznanje pokažu i oni koji su intelektualno spremniji, koji su poznata novinarska imena, onda to mora da nas zabrine“, naveo je Gostiljac u odgovoru na tekst.

Gostiljac ocenjuje da je odjednom „izronio lik političkog komesara iz 45- te godine, koji vedri i oblači srpskim pravosuđem“, koji „ocenjuje i presuđuje“, koji je na poziciji onih koji priželjkuju „advokata – saradnika, branioca koji ne brani klijenta već opšte, više državne interese, branioca koji, zapravo, ne brani zakon“, pa zato „zamera braniocima što ‘relativizuju krivicu svojih klijenata (!), pozivanjem na nakaradne zakone'“.

Gostiljac kaže da Matić „zato izgovara rečenicu koja je za svakog pravnika nonsens – da je krivica okrivljenih dokazana u istražnom postupku“, dodajući da ko to napiše, taj „ne razume ne samo advokaturu, već i osnove bilo kog pravnog postupka i poretka“ i da taj neće suđenje, „već brzo izvršenje narodne pravde, jer nema potrebe da se gubi vreme na pravne smicalice“. Navodi da bi značaj tih pravnih smicalica i onog što stoji u zakonima – prava okrivljenog, prezumpcije nevinosti, pravičnog suđenja – Matić shvatio za čas kad bi se i sam našao na udaru krivičnog postupka.

Dodaje da je kao „branilac okrivljenog bio dužan da reaguje i skrene pažnju suda na nastup Matića zato što se radi o formalnom predstavniku vlasti koji otvoreno priznaje da predstavlja vansudski faktor u postupcima, što znači da on to može biti i u postupku u kome ja branim okrivljenog“.

„Matić je u svom tekstu ponosno izneo tvrdnju da bi dokazi tužilaštva u jednom drugom predmetu, bili eliminisani iz sudskog postupka „da nije bilo njegove intervencije“. Kakva je to intervencija? Kako je to moguće? Ako se misli na direktnu intervenciju, ona je kažnjiva. Ako se misli na posrednu intervenciju putem kreiranja javnog pritiska na sud, to je takođe nedozvoljeno. Kada ovakva priznanja izgovara, ne tabloidni novinar, nego specijalni izaslanik predsednika Republike i kada i sam poziva predsednika u sudnicu, to ima posebnu težinu, i tada odbrana mora da reaguje ako je odbrana. U suprotnom, okrivljeni ne bi u sudnici imao svog branioca nego advokata – saradnika, „prijatelja suda““, naveo je, dodajući da je suština u tome da u Republici Srbiji ni jedan građanin, bilo koji, i bilo kada, ne bi smeo biti osuđen samo zato što svi misle da je kriv.

Niko ne bi smeo biti osuđen a da mu se krivica ne dokaže u zakonitom sudskom postupku i to važi za sve, u svim postupcima, bez izuzetaka, navodi Gostiljac, dodajući da veruje da Matić „nema zle namere. On iskreno veruje u svoju revolucionarnu pravdu“.

„Verujem da su novinarstvo i advokatura dva stuba slobode u jednom društvu. Advokatura je danas slobodna i nezavisna. Za novinarstvo – ne bih stavio ruku u vatru“, napisao je Gostiljac.