Golubović: Zastupanje pred Evropskim sudom prešlo na pravobranilaštvo

Vesti 26. okt 202015:26 > 15:30
N1

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) Katarina Golubović rekla je da bi usvajanje amandmana kojim se iz opisa poslova Ministarstva pravde briše da je odgovorno za zastupanje Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava, moglo da ima dobar ishod ukoliko bi jačao sistem nadzora nad izvršenjem presuda.

POVEZANE VESTI

Poslanici Skupštine Srbije su usvojili amandman SNS na predlog Zakona o ministarstvima kojim se iz opisa poslova Ministarstva pravde briše da je odgovorno „za zastupanje Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava i za staranje o objavljivanju presuda tog suda koje se odnose na Republiku Srbiju i praćenje njihovog izvršenja“.

Golubović je rekla da rezultat te izmene „može da bude dobar ukoliko bi sistem nadzora nad izvršenjem presuda jačao“, ali je on „od 2014. godine mnogo oslabio zbog čega građani trpe i čekaju da se reše davno uočeni problemi“.

Ona je rekla da je od 2014, kada su istovremeno bili izmenjeni Zakon o ministarstvima i Zakon o pravobranilaštvu, postojala nejasnoća oko nadležnosti Ministarstva pravde i Državnog pravobranilaštva.

„Usvajanjem ovog amandmana zastupanje je prešlo na sistem Državnog pravobranilaštva koje je sada jedini organ za nadzor“, rekla je predsednica YUKOM-a.

Međutim, istakla je da će za efikasniji nadzor biti potrebne politička volja i dodatne izmene Zakona o pravobranilaštvu kako bi se razjasnilo šta ono treba da radi. Golubović je dodala da je Evropski sud za ljudska prava naložio da bude izvršeno 80.000 presuda srpskih sudova, koje čekaju izvršenje.