Uginula riba i nepodnošljiv smrad u Čukaričkom rukavcu, nema reakcije nadležnih

Vesti 26. okt 202018:37 > 18:38
N1

U Čukaričkom rukavcu kod beogradske Ade Ciganlije, poslednjih dana - prava ekološka katastrofa. Zbog velike zagađenosti vode, uginula riba je na gotovo svakom koraku. Ko i na koji način zagađuje taj deo reke Save - još nije poznato. Ribolovci kažu da je u pitanju dugogodišnji problem, na koji nadležni, uprkos brojnim prijavama, ne reaguju.

Nepodnošljiv smrad, crna voda, uginula riba – slika je Čukaričkog rukavca koji se nalazi na samo nekoliko kilometara od centra Beograda.

Zbog velike zagađenosti koja traje danima, ribolovci kažu da su u problemu.

„Evo, samo zabacite najlon i kad skidate ribu, vi liznete najlon to je ukus katastrofa, to je otrov neki, ja ne znam šta je to“, kaže ribolovac Saša Šćepanović.

„Ima puno mrtve ribe i ribe koja će uskoro biti mrtva, jer je sva na površini i to ribe koje inače žive na dnu, normalno stanište im je dno, one su sada na površini i pokušavaju da dođu do kiseonika koji je sada izgleda samo u gornjem površinskom sloju vode“, priča za N1 Stevan Stefanović, sportski ribolovac.

Ko i na koji način zagađuje vodu i ubija ribu, još je nepoznato.

Jer iz Gradskog sekretarijata za životnu sredinu, nisu odgovrili na ta pitanja N1, kao ni šta će preduzeti. Ribolovci kažu i da se ne radi o novom, već o starom problemu na koji nadležni, uprkos prijavama ne reaguju godinama.

„Ispušta se nekakva voda – zagađena voda od koje riba umire masovno, pored toga širi se i nesnosan smrad, neprijatan miris i to traje već godinama, međutim taj ko to radi nekažnjeno se provlači i godinama se izvalači i niko ga ne kažnjava i on to može da radi slobodno, bez straha da će biti kažnjen“, kaže Stefanović.

„Tu nema čega nema, nije samo rukavac problem, izađite na Savu, to je katastrofa i Dunav isto, ali to je ogledalo trenutno ovog društva“, ocenjuje Šćepanović.

Dok se nadležni ne aktiviraju u rešavanju problema, zagađenost ostaje drugo ime za Čukarički rukavac.

„Mi nautičari imamo jako velike probleme kad uplovljavamo i isplovljavamo zato što ima dosta smeća i svega, to bi trebalo nekako regulisati, znam da je bilo ideja, ali ne znam dokle je to otišlo i došlo“, rekao nam je nautičar Aleksandar Loridon.

Inače, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je 2015. u ulozi gradskog menadžera najavio da su obezbeđena sredstva za čišćenje Čukaričkog rukavca. Međutim, nije saopšteno šta je po tom pitanju konkretno i urađeno.