Rasprava o ministarstvima u drugom planu, Ugljanin glavna tema u Skupštini

Vesti 26. okt 202018:33 > 19:26
Tanjug/Nikola Anđić

Narodna skupština usvojila je izmene Zakona o ministarstvima, čime je stvorena mogućnost da se na sednici u sredu izabere i nova Vlada. Ali, u raspravi o amandmanima na Zakon o ministarstvima, glavna tema je sasvim neočekivano postao Sulejman Ugljanin, lider SDA Sandžaka.

Naime, poslanička grupa „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ predložila je da se u naziv Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu doda „i manjinsku samoupravu“. To je izazvalo oštru raspravu između poslanika Enisa Imamovića iz SDA Sandžaka i desetak poslanika vladajuće koalicije. Zakon o ministarstvima i predstojeći izbor nove Vlade – ostali su u drugom planu. 

Amandman poslanika Imamovića, kojim bi Ministarstvo za lokalnu samoupravu dobilo dodatak u imenu da je i za manjinsku samoupravu, čitava vladajuća kolaicija shvatila je kao provokaciju Sulejmana Ugljanina, koji uopšte nije narodni poslanik.

„Lider kolege koji je maločas govorio je Srbiju nazivao maćehom, a posle je Srbiju nazivao i fašističkom tvorevinom“, rekao je poslanik SPS Đorđe Milićević.

„Izjavu koju je citirao, video je u medijima, to je izmišljena izjava i to u Beogradu, no Milićević nastavlja sa priviđanjem Sulejmana Ugljanina. Nadam se da mu se vše neće priviđati“, dogovorio je poslanik Imamović.

I tako su Milićević i Imamović duže od pola sata diskutovali, zloupotrebivši to što novi predsednik parlamenta ne isključuje mikrofon. 

POVEZANE VESTI:

Dačić: Gospodine Milićeviiću, isteklo je dva minuta.

Milićević: Samo da završim rečenicu, molim Vas.

Dačić: Nema mogućnosti, moram da primenjujem poslovnik.

Ipak, rasrava je nastavljena.

Imamović: Milićević nastavlja sa priviđanjem Sulejmana Ugljanina. Nadam se da mu se vše neće priviđati.

Dačić: Pošto ste pomenuli Đorđa i on sada opet ima prava na repliku i to su vaši međusobni trikovi, doskočice, to sam i ja koristio, pa sam sa Čankom stalno pominjao, on mene, ja njega i onda obojica imamo pravo na još jednu repliku. Ajte još jednom, a onda zaključujem raspravu.

Poslanici SNS pozvali su poslanike „Ujedinjene doline i SDA Sandžaka“ da se ugledaju na ostale bošnjačke stranke, i na predstavnike Mađara u Narodnoj skupštini. 

„Smatram da je Srbija pod vođstvom Aleksandra Vučića šampion u ljudskim i manjinskim pravima na nivou Evrope. Prevazilazimo mnoge zemlje EU“, rekao je poslanik SNS Vladimir Marinković.

Ipak, tu nije bio kraj obraćanju političaru koji nije prisutan.

„Da li će neko formirati Vladu ili ući u nju o tome odlučuju građani na izborima i ja molim Sulejmana Ugljanina: Suljo, vrati se u normalu, ne možes da ti Srbija pet godina bude majka, maćeha, pa onda opet fašistička tvorevina“, rekao je poslanik sa liste SPS-JS Dragan Marković Palma. 

I dok je u sali bilo burno, tiho iza glavne scene odbor za pravosuđe usvojio je amandman po kome Ministarstvo pravde više neće biti u obavezi da objavljuje i prati izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Otvoreni parlament odmah je reagovao, ali je predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Katarina Golubović, međutim, pojasnila je da je za to sada nadležno Javno pravobranilaštvo i da ishod odluke može biti dobar, ukoliko bude jačao sistem nadzora nad izvršenjem presuda.