Među nestranačkim kadrovima i oni koji to nisu, za fotelju – "hvala predsedniku"

Vesti 26. okt 202019:27 > 19:55
Izvor: N1

Iako se već sada zna da će sigurno kraće trajati, nova Vlada biće brojnija od prethodne. U kabinetu Ane Brnabić - 21 ministar, plus još jedan ili dva koji neće imati resor. Izvršna vlast podeljena na: stara, dobro poznata lica i debitante. Deset resora vodiće žene. Premijerka tvrdi da je u njenom timu i šest imena koja nemaju nikakve veze sa politikom. Većina ministara, za fotelju zahvaljuje - predsedniku države.

Šta sve možeš da uradiš u Nemanjinoj 11 kad si…oročeni ministar?

„Prvi potez je da se izabere Vlada, onda mi je potez da iskomuniciram sa saradnicima i dan posle da uđemo maksimalno radno u celu priču“, kaže budući ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović.

Najveće iznenađenje među imenovanim novajlijama, Tomislav Momirović, hotelijer i nestranačka ličnost. Kaže da je ovde investirao desetine miliona evra, plaćao stotine hiljada evra poreza, a sada je spreman, da bez kašnjenja, umesto Mihajlović, gradi puteve po Srbiji, kao deo, kako je sam objasnio, Vučićevog tima.

„Naravno nikada ne bih odbio predsednika Republike, kao prvo ne bih ga odbio jer ga izuzetno poštujem, a drugo da budem potpuno otvoren, on je za mene istorijska ličnost i zato mi je čast da budem deo ove priče i da u nekom narednom periodu kada mi ne budemo živi, moji potomci mogu da kažu moj otac je stajao uz ovog čoveka“, dodaje Momirović

Po principu „svoj na svome“ u novoj Vladi ostaju Mali – finansije, Nedimović – poljoprivreda, Lončar-zdravlje, Udovičić- sport i Joksimović- EU integracije. Ko je u jedinoj rokadi bio kralj, a ko top – Vulinu pripala policija, vojska Stefanoviću. Povratnik među ministre, Nikola Selaković, napušta Andrićev venac i preuzima diplomatiju.

POVEZANE VESTI:

Od starih lica resore su promenili Mihajlović – energetika, Krkobabić će voditi brigu o selu, a, još nije zvanično, socijalista Ružić biće ministar prosvete. Vraćamo se novim licima.

„Šest do sada nije imalo nikakve veze sa Vladom, politikom, SNS, SPS, to su Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković“, rekla je mandatarka Ana Brnabić. 

Morali smo da prekinemo premijerku već na drugom imenu, jer na plakatu Za decu Trstenika, pored biografije Anđelke Atanasković, lepo piše: Član je Srpske napredne stranke od njenog osnivanja.

A pre toga u SRS. Atanasković, koju je zbog rukovođenja fabrikom Prva petoletka, Vučić prozvao „žena zmaj“, uskoro preuzima rukovođenje čitavom srpskom privredom.

Ostala imena sa spiska čije smo čitanje prekinuli su: Maja Popović, najmlađi ikada izabrani sudija u Srbiji, resor pravde preuzima posle savetovanja direktora BIA Bratislava Gašića. Doktorka Darija Kisić Tepavčević, koja neće napuštati Krizni štab, ali će joj ubuduće umesto epidemiološke situacije u fokusu biti prava radnika.

Dugogodišnji novinar, sada član Šapićevog SPAS-a, Ratko Dmitrović preuzima brigu o porodici i demografiji, voli da tvituje.

„Ivan Ivanović, zvani Čivava, potpuno neosnovano strahuje od Gorana Vesića. Vesić u Beogradu nije nadležan za šintere. P.S. Znam, neki od vas će reći da ovo nije nivo, ali moraš ponekad i da otreseš nogu, nakupi se“, tvitovao je Dmitrović.

Novi resor za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u rukama nekada visoke funkcionerke DS-a Gordane Čomić, sa kojom se Vučić, kako sam kaže, nikada nije slagao. Ne znamo da li bi se predsednik složio sa njenim viđenjem preletača, od pre samo dve godine. 

„Ako mislite na svoju ličnu poziciju onda ume da vam bude svejedno u kojoj ste stranci, ukoliko ste zaista privrženi ideji, misiji, viziji svoje stranke, onda ne možete da budete preletač. Da sada uđe u SNS a do juče je bio prokazivan,klevetan, blaćen, objašnjavano da je žuti koji je od Hamurabija kriv za sve, on je od sutra sunce majkino zlatno“, govorila je Gordana Čomić. 

U dokumentarcu o preletačima TV N1 pod nazivom „Oprostite mi moju prošlost“, jednu od glavnih uloga imala je i Maja Gojković, koja će voditi resor kulture. U novoj Vladi od žena sedeće i Tatjana Matić, koja je posle osam godina na funkciji državne sekretarke u Ministarstvu trgovine i turizma, zamenila Rasima Ljajića i preuzela taj resor, Marija Obradović iz SNS-a, koja je posle osam godina poslaničkog staža dobila državnu upravu i Irena Vujović – štitila opštinu Savski venac, od sada će štiti životnu sredinu.