Stojanović: Unaprediti položaj LBGTI osoba u lokalnim sredinama

Vesti 28. okt 202015:02 > 15:06
N1

Jedinice lokalne samouprave u svoje akcione planove treba da uključe LGBTI osobe, propišu mere za unapređivanje njihovog položaja i da za te aktivnosti izdvoje odgovarajuća budžetska sredstva, izjavila je zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović.

Stojanović je na početku prve od planiranih pet obuka o uključivanju LGBTI osoba u lokalne akcione planove, koja je danas održana u Ražnju, ukazala da istraživanja i praksa zaštitnika građana pokazuju da se LGBTI osobe, odnosno osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, često susreću sa diskriminacijom i drugim vidovima kršenja ljudskih prava.

Često se susreću sa govorom mržnje i zločinima iz mržnje zbog predrasuda i stereotipa koji postoje u našem društvu, naglasila je Stojanović i dodala da je zbog toga veoma značajno da se preduzmu mere zaštite i unapređivanja položaja LGBT osoba u njihovoj lokalnoj zajednici.

Stojanović je podsetila da je preporuku o uključivanju LGBTI zajednice u lokalne akcione planove zaštitnik građana izneo u redovnim godišnjim izveštajima za 2018. i 2019. godinu i da započete obuke predstavljaju prvi korak u realizaciji te preporuke, kako bi se i LGBTI osobama omogućilo da ostvare Ustavom i zakonima garantovana prava u svojoj lokalnoj zajednici.

Pet obuka o uključivanju LGBTI osoba u lokalne akcione planove zajednički realizuju zaštitnik građana i Asocijacija „Duga“ iz Šapca, u okviru projekta Saveta Evrope „Promocija različitosti i ravnopravnosti“, uz podršku Evropske Unije, navodi se u saopštenju Odeljenja za medije zaštitnika građana.

Prema planu, od 28. oktobra do 11. novembra biće održano pet jednodnevnih obuka za predstavnike 15 jedinica lokalne samouprave o merama za unapređivanje položaja LGBTI osoba u lokalnim sredinama.

Planirano je da obuke završi oko 75 predstavnika lokalnih samouprava, koji su zaduženi za izradu lokalnih strateških dokumenata iz oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti, položaja mladih i razvoja socijalne zaštite.

Domaćini obuka su Ražanj, Valjevo, Pančevo, Novi Sad i Kragujevac, a obukama će prisustvovati i predstavnici organa jedinica lokalne samouprave iz Kruševca, Boljevca, Mionice, Užica, Zrenjanina, Požarevca, Sombora, Sente, Babušnice i Vlasotinca.