Dačić: Parlament će modelirati dijalog vlasti i opozicije u Srbiji

Vesti 29. okt 202010:43 > 10:51
Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Važno je da svako ko se bavi politikom sam za sebe odredi neku granicu i svako ima pravo na svoje mišljenje, ali se uvrede na ličnoj osnovi neće tolerisati, poručio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, najavljujući da će parlament "modelirati" dijalog vlasti i opozicije u Srbiji.

Dačić je za TV Hepi rekao kako je dobio informaciju da mu je predsednik Evropskog parlamenta poslao pismo, kao i da je pročitao u listu Danas da se očekuje da se parlament uključi u dijalog opozicije i vlasti.

„Vučić je meni rekao da mogu da očekujem da će briselska administracija vršiti pritisak i da je važno da bude neko iskusan tu koji će moći da modelira te razgovore i sad čekam. Čuo sam da su mi spremili pismo i da ću ga dobiti u toku dana“, ponovio je Dačić.

Kad dobijem ta pisma, poručio je Dačić, dijalog će se voditi u parlamentu, on ne mora da obuhvati samo stranke iz parlamenta, ali će parlament kao najviše predstavničko telo da modelira taj dijalog.

„Opozicija u Srbiji mora da shvati jednu stvar – teško je praznoj vreći da stoji uspravno. Što bih ja njih savetovao da ostvare dobar rezultat, ali moraju prvo da imaju politiku i ljude koji će biti privlačni biračkom telu“, rekao je Dačić.

Nema druge politike osim napada na Vučića, rekao je Dačić o opoziciji, i sada kada bi Vučić rekao nešto suprotno, oni bi prešli na drugu stranu.

„Nemoguće da baš ništa što je Vučić rekao da nije dobro“, konstatovao je on.

Dačić je ocenio da opozicija nije zainteresovana za izborni zakon, već za medije.

On je odbacio tvrdnju da je „ruski čovek“, navodeći da je pre svega srpski čovek, koji Rusiju, Ameriku i sve druge zemlje vidi za ostvarivanje nacionalnih interesa Srbije.

„Žao mi je što Sergej Lavrov nije došao, prvo je otkazao posetu Hrvatskoj, jer im je cela Ambasada zaražena, a onda je bio u kontaktu sa nekim“, rekao je Dačić i istakao da je bilo predviđeno da se Lavrov u četvrtak obrati poslanicima u Skupštini Srbije.

Dačić je izjavio da će u vladi Vojvodine biti sve stranke koje su ušle u parlament, najavljujući da je za njega bitno kako će se ići na izbore 2022. godine.

„Mi smatramo da treba da nastupimo zajednički, šta je naš plan za predsedničke, gradske i parlamentarne, ali sve to je moje razmišljanje“, rekao je Dačić.

Upitan o izjavama poslanika sa juga Srbije Šaipa Kamberija u parlamentu, Dačić je rekao da su poslanici sa juga Srbije, iz Preševske doline, ljuti na njega još od vremena kada je bio ministar policije.

„U to vreme hapsio sam teroriste sa juga Srbije i sklanjao spomenik palim borcima OVK“, rekao je Dačić i naglasio da su u opoziciji poslanik Vladan Glišić, poslanici SDA, kao i poslanici Muamera Zukorlića.

„Parlament je institucija koja, pored predsednika, jedina crpi svoj legitimitet iz naroda“, ponovio je Dačić i istakao da on vodi skupštinski rad.

Dačić je rekao kako želi da unapredi rad parlamenta i zbog toga je aktivirao Skupštinski kolegijum, da se svakog utorka ujutru sastaje sa šefovima poslaničkih grupa i dogovara plan rada.

„Prošetao sam i razgovarao sa novinarima da vidim šta i njima treba. Važne su slike koje se šalju iz parlamenta, a ja hoću da istaknem ulogu parlamenta“, rekao je Dačić, ilustrujući kako se nekad izveštavalo iz parlamenta.

Pošto je glavna vest iz parlamenta bila da kafa košta sedam dinara, on je rekao da je tražio da bude ekonomska cena, a odgovor je da to nije restoran ili kafana, već interni restoran i da ne može da se zarađuje na tome.

Koliko košta kafa u skupštini toliko košta kafa, a ostalo je zarada kafića, restorana, marža, predočio je Dačić i naveo da je bio primer vesti iz parlamenta koliko se naručuje toalet papira.

„Poslanici SPS Bidža i Raka su devedesetih pevali u Skupštini, a sada smo se reformisali i poslanica SPS je u sredu repovala„, dodao je on.