Air Visual: Zagađen vazduh, Beograd jutros kao Peking

Vesti 29. okt 202011:56 > 14:30
N1

Visoka zagađenost vazduha zabeležana je jutros u Beogradu i još nekolikon gradova u Srbiji, pokazuje aplikacija za merenje zagađenosti Air Visual, dok zvanični podaci sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je kvalitet vazduha prihvatljiv, što je i objavljeno u jutarnjim programima televizija s nacionalnom frekvencijom.

U Beogradu, na Vračaru, prema podacima aplikakcije Air Visual, vazduh je bio nezdrav za osetljive grupe stanovništva, a vrednosti su slične kao vrednost zagađenja vazduha u Pekingu.

Kako objašnjava meteorološkinja N1 Milena Lazarević, kaže da je to rezultat početka grejne sezone ali i vremenskih prilika, jer su Srbiju tokom većeg dela dan prekrivali magla i niski oblaci koji su zadržavali čađ i prašinu u prizemnom sloju.

Istovremeno, podaci sa Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je konkretno na mernoj jedinici Beograd Vračar vazduh prihvatljiv, prenosi Nova.rs.

POVEZANE VESTI

Air Visual pokazuje pojačano zagađenje u još nekim gradovima Srbije, na primer u Kosjeriću, dok istovremeno Agencija tvrdi da je konkretno u Kosjeriću kvalitet vazduha dobar.

Slična situacija se ponavlja kada je u pitanju i kvalitet vazduha u Novom Pazaru.

Visok nivo zagađenja vazduha zabeležen je prethodnih dana širom Srbije, što se vezuje za početak grejne sezone, uz industrijska zagađenja.