Matić: Skinuta sramotna saopštenja sa sajta Ministarstva kulture

Vesti 01. nov 202010:03 > 10:10
N1

Na sajtu Ministarstva kulture i informisanja više nema onih sramotnih saopštenja koja je više puta medijska zajednica tražila da budu povučena, naveo je Veran Matić.

Raspitujući se o skidanju saopštenja koja je Vladan Vukosavljević pisao protiv novinara i ljudi iz kulture, Matić je napisao na portalu Javniservis.net da je saznao da je nova ministarka kulture i informisanja odlučila i da se povuku sve krivične prijave koje je prethodni ministar podnosio.

„Maja Gojković je rešila da prvo počne sa čišćenjem onoga što je izlog ministarstva. Čekamo dalje korake u kulturi i informisanju da procenimo da li je na dobrom putu“, napisao je Matić.

U tekstu „Treba da se čisti“, Matić ističe da je dobro što su sporna saopštenja nestala sa sajta resornog ministarstva, „ne zbog ministra, već zbog svih onih časnih koleginica i kolega, kao i mnogih drugih, koje je uvredio i oklevetao bivši ministar“.

Podsetimo, poslednje u nizu saopštenja ministarstva odnosilo se na upad nekoliko mladića na izložbu stripa u Staroj kapetaniji u Zemunu.

Ministarstvo kulture i informisanja je tada saopštilo da „osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora“, ali i ocenilo da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“. „Prizori sa iskasapljenijm bebama odsečenih udova ili sa sekirama u glavama nedonoščadi predstavljaju patologiju i devijaciju svesti, a ne umetnost u bilo kom njenom obliku“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mnoga udruženja su reagovala na to, kao i jedan od autora izložbe Marko Somborac, koji je objasnio da je slika deteta sa sekirom od glavi nije nova i da zapravo taj „kenjkavac“, kako su ga nazvali, prikazuje brutalnost cenzure, a da satara sledi kritičarima koji se drznu da kažu šta misle.