Utisak nedelje: Zašto porodica više nije važna tema

Vesti 01. nov 202023:58 > 02. nov 2020 00:05
Ivan Dinić/Nova

Miroslav Momčilović, Branko Vidaković i Gordan Kičić ocenili su, govoreći o značaju porodice u današnje vreme, da deca ukoliko ne dobiju ljubav, poštovanje koje se očekuje može da bude "kula laži", kao i da je učiteljima i nastavnicima danas veoma teško da održe autoritet.

U „Utisku nedelje“, gosti Olje Bećković su reditelj i scenarista Miroslav Momčilović, glumac Branko Vidaković i reditelj i glumac Gordan Kičić. Gosti su tokom emisije govorili o temi kojoj se često ne posvećuje dovoljno pažnje – značaju porodice i vremena koje provodimo s najmilijima.

Povod za emisiju bili su filmsko ostvarenje reditelja Momčilovića “Vikend sa ćaletom”, kao i serija “Mama i tata se igraju rata” autora Kičića, prenosi Nova.rs.

POVEZANE VESTI

Govoreći o tome da li ih deca poštuju, glumac Vidaković ističe da je čudan roditelj, te da to pitanje nikada nije postavio kao važno.

„Mislim da deca vole svoje roditelje potpuno instiktivno“, objašnjava i dodaje da, ako deca ne dobiju toplinu i ljubav i ostane samo ‘moraš da me poštuješ’, to poštovanje je često kula laži.

Kako kaže, teško je popravljati prošlost.

„To je završeno i urađeno. Imaš hiljadu situacija s decom koje bi možda drugačije uradio“, smatra on.

S druge strane, Momčilović je siguran da ga ćerka poštuje, te dodaje da se poštovanje zaslužuje, dok je ljubav neupitna.

„Trudim se da ćerki budem neka vrsta korektora, uzora. To je ključna uloga roditelja“, smatra reditelj i ističe da je učiteljima i nastavnicima danas veoma teško da drže autoritet.

„Nama je to loša vest, ali je deci dobra“, dodaje Momčilović.

Kako ističe, dobra je vest u slučaju vršnjačkog nasilja, ali je loša jer sada deca mogu da ne poštuju učitelja.

Glumac Gordan Kičić ističe da se promenilo vreme i da smo zatrpani drugim temama.

„Svi smo finiji i osetljiviji, a problemi komplikovaniji i nerešiviji“, smatra glumac.

Dodaje da deca gledaju roditelje jer su oni njima glavni uzor u životu.

Kako kaže, istina je da ljudi moraju da rade i da moraju da budu van kuće, ali da uvek kada odlaze postoji osećaj griže savesti.

„Mora da postoji balans, ali ne treba sebe osuđivati kad moraš da radiš. Zato, kada si kod kuće, treba da posvetiš vreme deci“, smatra Kičić.

Gosti su se usaglasili da količina vremena provedena u kući nije presudna, već da je bitan kvalitet vremena koji roditelji provedu sa decom.