Stanojević: Kovid bolnica u Čairu spremna do petka za prijem pacijenata

Vesti 02. nov 202015:12 > 15:16
N1

Privremena kovid bolnica u hali Čair sa 196 kreveta biće najkasnije do petka spremna za prijem pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, najavio je koordinator te kovid bolnice i pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš Goran Stanojević.

On je rekao da epidemiološka situacija u Nišu i na jugu Srbije „nije dramatična, tako da je 196 kreveta u Čairu za sada dovoljno“ i dodao da će o pacijentima brinuti 18 lekara i 60 medicinskih sestara.

Stanojević je dodao da s obzirom na to da Čair nema centralni razvod kiseonika, pacijenti sa lakšom kliničkom slikom će koristiti boce sa kiseonikom, dok će pacijenti sa težom kliničkom slikom biti smešteni u Kliničkom centru.

Prema njegovim rečima, u kovid bolnicama Kliničkog centra u Nišu trenutno je zbrinuto 85 pacijenata, od kojih 20 njih ima potrebu za odredjenim vidom kiseoničke potpore.

Epidemilog Branislav Tiodorović rekao je da povećanje novoobolelih pacijenata u Nišu „nije veliko ukoliko ga uporedimo sa drugim gradovima slične veličine“.

„Broj novoobolelih u Nišu povećava se dnevno za 28 do 32, dok Novi Sad koji je slične veličine, dnevno ima povećanje od 100 do 120“, izjavio je Tiodorović.

On je rekao da severni deo Srbije i deo zapadne Srbije, poput Šapca, Valjeva i Čačka, imaju izrazito povećanje novoobolelih i tamo se epidemija kreće tendencijom jednog značajnijeg porasta.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.