Đenović: Amfilohije nije bio u ljubavi sa političarima, zalagao se za veru

Vesti 02. nov 202016:57 > 18:23
N1

Verski analitičar Draško Đenović izjavio je u Danu uživo da je mitropolit Amfilohije bio "čovek vere i crkve", kao i da je zbog odbijanja da pravi kompromis sa vlastima često bio u sukobu sa političarima. "Nije bio u ljubavi sa političarima, znamo šta je govorio o predsednici Vlade Srbije i o predsedniku Srbije. Čak, na kraju krajeva, svi se sećaju šta je govorio na opelu bivšem srpskom premijeru", naveo je Đenović.

„Rekao bih da se blaženopočivši mitropolit držao učenja crkve, nije puno podilazio političarima. I upravo zbog toga je dolazio u sukob sa državnim organima i sa političarima, jer je uvek govorio ono što misli. Zalagao se za učenje crkve, i nije se zalagao za kompromis“, ocenjuje Đedović.

On ukazuje da je samim svojim činom on praktično bio druga osoba po rangu u SPC.

POVEZANE VESTI

„Biti prva osoba iza patrijarha govori kakvu je mutropoliju vodio i govori o tome da je crkva imala potpuno poverenje u njega. Njegov stav je bio da je crkva bila starija od svih nastalih država, jednostavno smatrao je da se za određene stvari država uopšte ne treba pitati. Nije bio u ljubavi sa političarima, znamo šta je govorio o predsednici Vlade Srbije i o predsedniku Srbije. Čak, na kraju krajeva, svi se sećaju šta je govorio na opelu bivšem srpskom premijeru“, podseća Đedović.

On nije želeo da ocenjuje govor Amfilohija na sahrani Zorana Đinđića, navodeći da to treba da rade političari.

„Mislim da je za mnoge stvari proročki govorio, kada su bile poplave, govorio je da je to kazna za neke stvari koje je naš narod činio u prošlosti. Javno je govorio protiv abortusa, i smatrao je da je čedomorstvo najveći greh koje žene mogu da počine. Jednostavno, držao se strogo Jevanđelja, i uvek je govorio da je greh ono što je greh, a da nije greh, ono što nije“, napominje Đedović.

Govoreći o sukobu pokojnog mitropolita Amfilohija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je ocenio da „nikada nije došlo do konačnog pomirenja“ između njih dvojice jer bi u protivnom, prema njegovom uverenju, „predsednik Vučić imao priliku da govori na sahrani Amfilohija“.

„Vratio je veru u crkvu“

„Sama činjenica da je bio u Podgorici, a da nije imao javno obraćanje govori da su verovatno neke stvari ostale nedorečene. Teško je reći da li je on hteo da govori na sahrani“, smatra on.

On kaže da je moguće i da je želeo da govori, ali je isto tako moguće da je protokol predviđao njegov izostanak, pogotovo što je Vučić predsednik druge države.

Govoreći o slikanju građana sa pokojnim patrijarhom, Đedović napominje da je to „fotografisanje postalo nešto sasvim uobičajeno“.

„Jednostavno, to fotografisanje je postalo neka vrsta standarda. Ne mogu reći da li je to u redu, ili ne, jer su i monahinje, monasi i sveštenici išli sa kamerama i snimali. Jednostavno, čini mi se da smo poprimili vrstu kulture gde se sve živo snima“, kazao je Đedović.

On smatra da je crkva žlela da spreči slikanje građana sa pokojnikom, ona bi to i uradila, kao i da je na ovaj način to dozvoljeno.

„Žiivimo u 21. veku, gde je digitalna tehnologija svuda prisutna“, kaže on.

Đedović je istakao da je mitropolit Amfilohije izgradio mnoge hramove, kao i da je „vratio veru u Crnu Goru, koja je bila leglo komunizma“.

„Najveći komunisti su zapravo bili u Crnoj Gori. A vidimo po mitijama da je vratio i mlade u crkvu. Te se stvari ne mogu učiniti u smislu pozicije (naređenjem), već je narod u njemu pepoznao duhovnog oca i duhovnog vođu“, zaključio je Đedović.