Dačić: Nova pravila u Skupštini, nema više zakona po hitnom postupku

Vesti 03. nov 202011:28 > 13:36
N1

Kolegijum Skupštine Srbije utvrdio je na današnjoj sednici pravila o unapređenju rada, a neka od njih su da nema više donošenja zakona po hitnom postupku, osim izuzetaka kad su u pitanju interesi države, kao i da zakon u budžetu više neće biti spajan sa drugim tačkama dvevnog reda, izjavio je danas predsednik parlamenta Ivica Dačić.

On je, na konferenciji za novinare, najavio da će, ukoliko Vlada Srbije ove nedelje donese predlog zakona o rebalansu budžeta, sledeće sedmice trebalo da bude održana sednica Skupštine na tu temu, i sa dvostrukim vremenom za raspravu.

Dačić nije mogao da precizira kada će na dnevnom redu biti izmene zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji se najavljuje u medijima, objašnjavajući da to zavisi od Vlade, kada će ga dati u proceduru, ali da sigurno neće biti spajan sa raspravom o rebalansu budžeta.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima, Kolegijum Skupštine, koji čine predsednik, potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa, saglasio se oko dinamike rada, a jedan od zaključaka je povećana aktivnost odbora, koji će morati da razmatraju ne samo pristigle zakonske predloge, nego i „određena aktuelna pitanja“ iz oblasti za koju su nadležni, a moraće i da o svakom zakonu organizuju javna slušanja.

Dogovorili smo se da rasprava na sednicama Skupštine bude efikasnija i da se trudimo da dižemo ugled parlamenta. Na redovnim sednicama Kolegijuma analiziraćemo sve što može da se popravlja, poručio je Dačić.

On je, na pitanje o porukama predstavnika Evropske unije o nastavku međustranačkog dijaloga u Srbiji, odgovorio da prvo mora da se upozna sa obavezama koje Skupština ima tim povodom, šta podrazumeva druga faza i ko sve u njoj učestvuje, jer su se okolnosti promenile.

Posle donošenja budžeta razgovaraćemo sa predstavnicima evropskih institucija, da vidimo koji bi bili dalji koraci u svemu tome. Nije hitno da se sad o tome raspravlja, pošto su parlamentarni izbori za dve godine. U međuvremenu je formirano i ministarstvo koje se bavi dijalogom, objasnio je Dačić.

Kako je naglasio, nije realno očekivati da do kraja godine počnu bilo kakve aktivnosti na tom planu, jer rad parlamenta nije uslovljen time, „našu agendu sami pravimo“.

Upitan da prokomentariše terorističke napade u Beču, Dačić je ukazao da je Srbija, još u vreme dok je on bio ministar unutrašnjih poslova, upozoravala austrijske vlasti da se centar vehabizma i drugih islamskih organizacija nalazi u Salzburgu i da se pokazalo da se ono na šta je upozoravano i nije dovoljno ozbiljno shvaćeno obistinilo, a da je problem što se radi o državljanima te zemlje, a ne migrantima.