Naši građani u Beču šokirani, stručnjaci kažu da je terorizam promenio "lice"

Vesti 03. nov 202018:20 > 19:10
Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Naši državljani koji žive i rade u Beču za N1 kažu da je atmosfera u tom gradu sablasna i da su građani u šoku. Stručnjaci za bezbednost objašnjavaju da su radikalni islamisti već godinama aktivni i u Austriji i da je napad u Beču potvrda da je terorizam dobio nov, teško predvidiv obrazac.

Beč je preko noći izgubio svoje prepoznatljivo lice. Teroristički pucnji preduhitrili su za samo nekoliko sati početak zabrane kretanja zbog koronavirusa, tako da se tzv. lokdaun produžio na ceo dan. Svaki stanovnik austrijske prestonice izolovao se u svojoj kući – ulice sablasno prazne, škole zatvorene, sve je otkazano, jer nije isključeno da se u gradu još uvek nalaze pomoćnici, osobe bliske napadaču. Austrija uznemirena, nikada ranije nije bila suočena sa ovakvim terorizmom.

POVEZANE VESTI

„Evidentno je da policije nije bilo dovoljno da se nije očekivalo tako nešto, policija je bila rastrzana na sto strana i imam utisak da se desilo još dva napada policija bi se raspala, videla se nervoza i da su u totalnoj konfuziji“, kazao je Nikola Paunović, vozač Ubera u Beču.

„Ovo je za Austriju šokantan trenutak. Na sve strane su otvorene brojne linije za psihološku i psihijatrijsku pomoć, jer se dosad nije dešavalo i ljudi imaju potrebu za podrškom“, navela je producentkinja Sarita Matijević za N1 iz Beča.

Nije se do sada dešavalo, ali islamska država jeste, već godinama, u fokusu austrijskih bezbednosnih službi. Jesu li vlasti napravile bezbednosne propuste?

„Imali smo niz godina aktivnu islamističku scenu u Austriji sa jakim korenima na prostoru Balkana, od BIH, preko Sandžaka, do Kosova preko Albanije i Severne Makedonije i mnogo tih boraca je otišalo u Irak i Siriju, njih 320 prema poslednjim brojevima, neki su se vratili, a dosta njih je sprečeno da napuste austrijsku državu“, izjavio je Vedran Džihić iz Instituta za međunarodne poslove u Beču.

„On je bio poznat policiji jer je hteo da ide u Siriju, uhapšen je pa pušten u decembru jer je imao određene pogodnosti kao mlađi čovek, dakle policija ga je imala u fokusu ali nije smatrala da je toliko opasan„, naglašava Ivan Vejvoda.

Napad u Beču još jedan je dokaz da više nema terorističkih lidera poput Bin Laden ili Al Bagdadija – sada se radikalizacija odvija na nižem nivou, koji je drugačiji i teško predvidiv, objašnjavaju na Fakultetu za bezbednost.

„Ono što smo sinoć videli odudara od modela terorističkih napada koje smo imali od 2000-tih na ovamo, ovo najviše podseća na krvavi novembar u Francuskoj. Danas imamo ili usamljene vukove ili manji čopor, kako se to kaže u terorističkom žargonu, pojedince povezane u manje grupe koji bukvalno kreću u lov“, navodi Vladimir Ajzenhamer sa Fakulteta za bezbednost.

Zbog toga se ne isključuju ni kontrareakcije i porast islamofobije. Austrijski zvaničnici poručuju građanima da neće dopustiti ugrožavanje demokratskih vrednosti, ali se u žutoj štampi i na društvenim mrežama već vidi negativan i agresivan narativ protiv svih muslimana u Austriji, zemlji u kojoj postoji i jaka desnica.