Marija Lukić o presudi Jutki: Veliki korak, žene treba da prijave nasilje

Vesti 04. nov 202017:32 > 19:58
N1

Posle dve i po godine od prijave i godinu dana trajanja suđenja, "slučaj Jutka" stigao je do kraja. Prema odluci Višeg suda u Kruševcu, Milutin Jeličić Jutka osuđen je na tri meseca zatvora, zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje. Marija Lukić, žrtva i bivša Jeličićeva saradnica, kaže da je presuda veliki korak za sve žene u Srbiji, i da lokalni moćnici poput Jeličića nisu nedostižni pravdi.

Prošle su više dve godine od kako je Marija Lukić na fejsbuku objavila deo od 15.000 SMS poruka koje je u periodu od dve godine dobijala od tada nadređenog Milutina Jeličića Jutke. Sudski proces je prvo započeo u Brusu. Ali zbog naelektrisane atmosfere ispred suda, koja je nekoliko puta pretila da preraste u fizički obračun Jeličićevih pristalica i organizacija koje su došle kako bi pružile podršku Mariji Lukić, proces je u julu prošle godine premešten u Kruševac.

POVEZANE VESTI:

Jeličić je na suđenju uporno tvrdio da je reč o pokušaju njegove političke diskreditacije, kao i da je sa njegovog službenog telefona bilo ko mogao da šalje poruke. Jeličić je tokom suđenja negirao sve optužbe. Prijave koje su pored Marije Lukić, podnele i ostale žene iz Brusa, nisu dospele do suda zbog zastarelosti ili nedostatka dokaza.

Marija Lukić kaže za N1 da je posle svega što se joj se dešavalo pre i u toku sudskog procesa, zadovoljna presudom. Jer, kako je objasnila, iako kazna od tri meseca deluje da je mala, ipak nije, zbog toga što su politički moćnici u prošlosti jako retko kažnjavani.

„Mislim da ovo znači da žene treba da prijave nasilje i da imaju uverenje da će se završiti onako kako treba. I da shvate da niko nije nedostižan pravdi“, priča Marija Lukić.

Za Mariju Lukić kažu da je prva osoba koja je uspela da pobedi Jeličića. Čoveka koji je uspevao da prebrodi sve promene vlasti u Srbiji i da 20 godina ostane na čelu Brusa.

„Kad bih srela nekog i kada su me pitali, a šta ako se optužnica ne podigne i ne bude osuđen, rekla bih da ne ostavljam tu mogućnost. Išla sam do kraja bez obzira na pritiske, jer sam imala cilj da izguram slučaj do kraja i da on bude osuđen. Zbog svih žena, čak i zbog onih koje me nisu podržavale“, rekla je Lukić. 

Stanovnici Brusa nerado komentarišu presudu, kojom je najmoćniji čovek ovog mesta osuđen na kaznu zatvora.

Komentarišući presudu, odnosno potvrđvanje presude, koja znači da Jeličić mora u zatvor, advokat Borivoje Borović je izjavio da je to „prvi slučaj da nekog čoveka iz vlasti šalju u zatvor, a isti se pozivao na najviše funkcionere ove zemlje“.