Tiodorović: Pogoršanje i na jugu Srbije, najviše u Nišu

Vesti 04. nov 202021:00 > 21:05
Izvor: N1

Epidemiolog Branislav Tiodorović potvrdio je da se situacija sa epidemijom virusa korona pogoršava i na jugu Srbije, najviše u Nišu gde je skoro 50 odsto više novoobolelih i upozorio građane da je situacija ozbiljna i da poštuju sve mere.

Kako javljaju Južne vesti, on je ponovio da neće biti policijskog časa i vanrednog stanja u novom talasu, ali da je zato neophodno poštovati aktuelne mere i državne organe poziva da kontrolišu njihovo sprovođenje. Kako je i pre dva dana najavio, nesigurna situacija u Nišu polako prelazi u nepovoljnu. 

Kliničkom centru Niš jutros je bilo 100 pacijenata, polovina njih je iz Niša, dok su ostali iz drugih gradova, navodi Tiodorović, a virus je potvrđen i kod jednog deteta za koje kaže da je u dobrom stanju.

„Sve više pacijenata javlja se na pregled zbog sumnje na kovid i u Vranju, kao i da procenat obolelih raste i u Pirotu. Sada su nam, ovog trenutka, da tako kažem, krenule te situacije koje nas podsećaju na neke teže periode, ali se nadamo da ogromna većina stanovništva ipak koristi maske, da sve mere sprovodi i moramo da razmišljamo o tome koje ćemo još mere eventualno sprovoditi“, rekao je Tiodorović.

Ipak, te nove mere o kojima razmišljaju nisu policijski čas i uvođenje vanrednog stanja, uverava Tiodorović, ali bi na primer u nekim gradovima moglo da se dodatno skrati radno vreme nekih objekata.

Zato smatra da su izmene zakona važne, jer će osim inspekcijskih službi i komunalnu milicija moći da kontroliše sprovođenje mera i kažnjava prekršioce.

Koliko god građana u narednom periodu bude testirano biće više pozitivnih, objasnio je on, ali je važno da ne bude među njima i onih koji moraju na lečenje.

Odnosno, da dominiraju mlađi ljudi, iako se već počinje da izjednačava u procentima prikazano – od 20 do 40 godina je bilo 40 odsto, sada je već 40 odsto i radno aktivnog stanovništva i kreće se prema starijima.

„U najtežoj situaciji su ipak i na respiratorima stariji naši građani, tako da treba obratiti pažnju kako će se kod njih razvijati proces i oni se moraju čuvati izuzetno“, rekao je Tiodorović.

O situaciji u školama kaže da je i dalje dobra, da nije bilo transimisije ni u odeljenjima i da zatvaranje nije planirano, osim u nekim delovima Beograda gde je primećeno da se ne sprovode sve procedure i gde bi učenici i nastavnici mogli da pređu na onlajn nastavu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.