Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija, podneo ostavku na mesto predsednika

Vesti 05. nov 202011:37 > 12:07
N1

Kosovski predsednik Hašim Tači je rekao na konferenciji za novinare da je i protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu i da će u Hag otići dobrovoljno. Tači je podneo ostavku na mesto predsednika.

Tači je rekao da podnosi ostavku zbog toga što ne želi da se pred sudom pojavi u funkciji predsednika i da ostavkom želi „da zaštiti integritet zemlje“, javlja Koha.

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani će biti vršilac dužnosti predsednika Kosova. Ona će obavljati dužnost predsednika do izbora novog predsednika, a najduže šest meseci.

Potvrđivanje optužnice, ranije jutros, potvrdio je i Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova i bivši predsedavajući kosovske skupštine.

Tači, Veselji i ostali osumnjičeni su na optužnici od 10 tačaka koja je Specijalizovanim većima predata na razmatranje još 24. februara ove godine, podseća KoSSev i dodaje da se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

POVEZANE VESTI

U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optužnice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.

N1

Prethodno je potvrđena optužnica Saljihu Mustafi za mučenje najmanje šest i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri tačke optužnice.

Juče je uhapšen i još jedan bivši predsedavajući kosovske skupštine, Jakup Krasnići, optužnica je potvrđena i protiv njega, ali za sada nije poznato za šta se tereti.

Isto tako, informaciju o potvrđivanju optužnice protiv njega potvrdio je juče i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, ali detalji ni ove optužnice nisu poznati. On je jutros svojevoljno otputovao u Hag.

Na optužnice Tužilaštva u pritvoru u Hagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK. On se, međutim, ne terete za ratne zločine, već za krivična dela protiv pravde, a u vezi sa curenjem poverljivih informacija iz Tužilaštva.