Evropski sud odbacio tužbu porodice ubijenog gardiste

Vesti 05. nov 202012:10 > 12:18
Screenshot

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu protiv države Srbije, koju je 2012. godine podnela porodica gardiste Dragana Jakovljevića, ubijenog zajedno sa gardistom Draženom Milovanovićem u beogradskoj kasarni "Topčider", 5. oktobra 2004. godine.

POVEZANE VESTI

Kako se navodi u obrazloženju, tužba je „neprihvatljiva jer nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi”. Porodica Jakovljević vodila je krivični postupak i postupak pred Ustavnim sudom, zbog presude iz 2008. godine kojom je bivši vojni sudija Vuk Tufegdžić, koji je vodio prvu istragu za ubistvo gardista, oslobođen odgovornosti da je „u javnosti svojim izjavama povredio ugled i čast njihovog ubijenog sina”.

On je tvrdio da se radi o sukobu dvojice gardista koji su pucali jedan od drugog i tako nastradali, dok je naknadnim veštačenjima utvrđeno da ih je ubila treća osoba, čiji identitet, ali i motivi su i dalje nepoznati.

Porodiica Jakovljević smatrala je da su im povređena prava na pravično suđenje i na delotvornu istragu u vezi sa pravom na život, što je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pa su podneli tužbu Strazburu.

Međutim, nisu pokrenuli parnični postupak za odštetu usled povrede čati i ugleda, koji im je bio na raspolaganju, zbog čega je tužba ocenjena kao „neprihvatljiva“.

„Sud smatra da je podnosilac predstavke trebalo da pokrene građansku tužbu na osnovu Zakona o obligacionim odnosima“, navodi se u odluci, koju je sedmočlano sudsko veće Evropskog suda za ljudska prava usvojilo jednoglasno.