Spor Vesića i profesora Filozofskog: Ko je odgovoran za rekonstrukciju platoa?

Vesti 08. nov 202018:49 > 18:54
N1

Poslednjih dana u javnosti se pokrenula polemika - ko je odgovoran za rekonstrukciju platoa ispred Filozofskog fakulteta koji godinama propada? Zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdi da tim problemom treba da se bavi fakultet, ispred kojeg se plato i nalazi. S druge strane, na fakultetu kažu da plato nije u njihovom vlasništvu i da Vesićevi navodi, kako kažu, predstavljaju pritisak na Filozofski fakultet.

Profesori to doživljavaju i kao direktnu pretnju za sve kritike koje su izneli na račun vlasti zbog sistematskog urušavanja Beograda.

Pukotine, rupe, odvaljeni delovi pločnika – tako izgleda jedan od najprometnijih platoa u strogom centru Beograda. Iako se nalazi tik uz Knez Mihailovu ulicu i ispred Filozofskog fakulteta, na rekonstukciju čeka godinama.

„Ja znam da ljudi misle da sam ja nadležan za sve u Beogradu, nemam ništa protiv toga, ali za ovaj plato je odgovoran Filozofski fakultet, taj plato pripada Filozofskom fakultetu, grad Beograd ne održava taj plato, ali zato taj Filozofski fakultet zna da kritikuje ovu vladu i ti njihovi profesori malo, malo pa se bune, pa evo neka srede plato“, izjavio je nedavno zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za „Studio B“.

POVEZANE VESTI

Iako zamenik gradonačelnika sada tvrdi da plato nije u nadležnosti grada, pre samo dve godine je govorio drugačije.Tada je najavio da se u okviru gradskih urbanističkih projekata nalazi rekonstukcija Studentskog trga, koja bi trebalo da obuhvati, kako je rekao, i radove na sanaciji platoa.

A da bi tim poslom gradska vlast upravo i trebalo da se bavi, uveravaju profesori Filozofskog fakulteta. Kažu da prebacivanje odgovornosti u njihovo dvorište predstavlja pritisak na njih zbog kritika koje su iznosili na račun gradske vlasti.

„Vesićev nastup razumemo kao napad na Filozofski fakultet, jer on dobro zna da taj prostor nije u vlasništvu Fakulteta, kako je netačno izvestio javnost. Zna Vesić i da se radi o zaštićenoj celini sa važnim arheološkim lokalitetom rimskih termi, a u prostoru kulturne celine Knez Mihailove ulice u kome niko samostalno ne može da izvodi radove. Fakultet je godinama slao dopise gradskoj upravi i opštini Stari grad u pokušajima da se taj problem reši, ali spremnosti da se nešto uradi nije bilo“, ocenjuju iz Inicijative nije filozofski ćutati.

Ništa nije urađeno, jer Grad nema obavezu da uređuje prostor koji nije javna površina, i svaki dinar koji bi se uložio iz gradske kase u sanaciju bio bi predmet krivične ili prekršajne prijave državnog revizora, tvrdi za N1 Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika nam je u poruci prosledio i papir iz katastra za koji tvrdi, da najbolje dokazuje da je plato isključivo u vlasništvu Filozofskog fakulteta.

Međutim, nekadašnji predsednik gradske skupštine Zoran Alimpić kaže da katastar, ipak, ne oslobađa gradsku vlast odgvornosti za sanaciju platoa.

„Parcele u katastru često ne prate ono što se dešava na terenu, ako bismo tako gledali onda se postavlja pitanje da li grad može da ulaže u mnoge druge parcele koje nisu gradske, npr. da li može u okviru Beograda na vodi, promenadi, ili neke delove između zgrada Grad da gradi ili to treba da radi investitor, kaže Alimpić, bivši predsednik Skupštine grada.

Sagovornik N1 ukazuje i da je plato ispred Filozofskog fakulteta oduvek bio u vlasništvu grada, jer je u pitanju javna povšina koju svakodnevno koristi na hiljade ljudi.

„Ovo je prvi put u istoriji da neko želi da kazni plato, da kazni javnu površinu zbog toga što se na njoj okupljaju učesnici protesta i okupljaju se građani koji nešto govore protiv vlasti, to je potpuna besmislica, ovo je gradski trg, javna površina, grad je izgradio, grad je do sada održavao, grad i sada ovo održava – grad je posta ploče, gradsko zelenilo sadi cveće ovde, grad je postavio spomenik Njegošu i to piše na njemu“, kaže Alimpić.

Inače, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, je umesto radnika, na plato, ipak poslao vanrednu inspekciju. U njihovom saopštenju je navedeno da je utvrđeno da se površina nalazi u devastiranom stanju i da će zbog toga na adresu Filozofskog fakulteta poslati rešenje koje obavezuje rukovodstvo da plato vrate u prvobitno stanje.