Rama i Zaev pozdravili priključenje Kosova Mini Šengenu

Vesti 09. nov 202013:09 > 13:23
Tanjug/INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev pozdravili su priključenje Kosova Mini Šengenu i izrazili nadu da će se i BiH i Crna Gora uskoro priključiti toj inicijativi za regionalnu saradnju.

Na konferenciji Mini Šengen na kojoj su putem video linka učestvovali i predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, Rama je rekao da je srećan što u utorak, samitom Berlinskog procesa u Sofiji „počinje nova faza bliske saradnje jer se Kosovo pridružuje stolu“.

POVEZANE VESTI

„Nadam se da će se i preostale dve zemlje zapadnobalkanske šestorke (BiH i Crna Gora) definitivno priključiti kako bismo mogli svi zajedno da koračmo ka boljoj budućnosti“, rekao je Rama.

„Snažno verujem da će ta inicijativa rasti i da će nam pomoći da se bolje upoznamo kada je reč i o ekonomiji, socijalnim izazovima, a takođe će olakšati atmosferu za pronalaženje rešenja… Nema drugog načina ni šanse za bolju budućnost nego da razgovaramo, razmenjujemo mišljenja… bez obzira da li se slažemo ili ne…. da gledamo jedni na druge s pogledom u budućnost… To radimo danas, to ćemo raditi sutra i po tome će nas istorija ceniti“, rekao je Rama.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev takođe je izrazio zadovoljstvo zbog priključenja Kosova inicijativi o regionalnoj saradnji Mini Šengen i izrazio očekivanje da će se priključiti i preostale dve zemlje.

On je dodao da u utorak u Sofiji očekuje „ozbiljnu podršku za evropski put svih šest zemalja“ koje su kandidati.

„Želimo da vrlo brzo budemo članice EU. Očekujem da će Berlinski proces sutra poslati još jednom poruku za početak pregovora, odnosno održavanje prvih međuvladinih konferecija EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom“, rekao je Zaev.

I Rama i Zaev pozdravili su današnje potpisivanje memoranduma o saradnji tri zemlje u borbi protiv kovid-19 kao i bilateralnog sporazuma Srbije i Albanije o slobodnom kretanju koji omogućava prelazak granice sa ličnom kartom.

Zaev koji je bio i domaćin današnje virutelne konferencije Mini Šengen, rekao je da je danas potpisani Memorandum o saradnji u borbi protiv kovida-19 u potpunosti kompatibilan sa Berlinskim procesom.

Zaev je naveo da tri zemlje, između ostalog, rade na kooridnaciji u obezbedjivanju vakcina protiv kovid-19, da će se međusobno pomagati ako dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema u nekoj od njih i da će biti otvoreni zeleni koridori i omogućeno kretanje između tri zemlje bez administrativnih prepreka i PCR testa.

Zaev je rekao i da potpisani memorandum predviđa saradnju u plaćanju troškova lečenja.

„Ovo su trenuci solidarnosti, trezvenog razmišljanja i podrške koju dajemo međusobno jedni drugima“, rekao je Zaev.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija potpisale su danas memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovid-19 na virtuelnom samitu na kojem su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije, Srbije i Severne Makedonije, Edi Rama, Ana Brnabić i Zoran Zaev, kao i ministri zdravstva tri zemlje.

Srbija i Albanija takođe su potpisale bilateralni sprazum o slobodnom kretanju građana, odnosno prelasku granice samo sa ličnim kartama.