Zaštitnik građana: Lukas najprimitivnije vređa, ne jenjavaju napadi na novinarke

Vesti 09. nov 202014:11 > 14:11
N1

"U jučerašnjoj emisiji "Hit tvit" TV Pink pevač Aca Lukas je je na najprimitivniji način izvređao novinarku TV N1 Žaklinu Tatalović, a da nije oštro upozoren od voditeljke da su njegove reči nedopustive i neprimerene televizijskom nastupu", naveo je u saopštenju zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić poručuje da u proteklih nekoliko meseci napadi na novinare, posebno novinarke, ne jenjavaju.

„Uvrede i ismejavanje novinarki, šta više, sve su češći i brutalniji i upozoravaju na rastuću netrpeljivost, kao i nemogućnost uspostavljanja elementarnog dijaloga u društvu“, upozorio je.

POVEZANE VESTI:

„U pokušaju da bude duhovit i zabavan, tako što je vulgarno ismejao Žaklinu Tatalović, Lukas je na delu demonstrirao pokaznu vežbu verbalnog nasilja, svestan da za takvo ponašanje neće snositi posledice. Ni on, ali i autorka i voditeljka emisije „Hit tvit“, kao i TV Pink kao emiter. Jer u već zagađenom javnom govoru mizoginija se podrazumeva, toliko da sve ređe javno osuđujemo uvrede i pretnje koje se upućuju ženama“, konstatuje Pašalić.  

Kako je rekao, Zaštitnik građana je kroz seriju sastanaka sa predstavnicima medijskih udruženja, po ugledu na platformu Saveta Evrope, inicirao i osnovao u Srbiji jedinstvenu medijsku platformu za registrovanje svih napada na novinare, kao reagovanje nadležnih državnih organa.

„Verbalno nasilje na novinarke je i do sada bilo u samom vrhu svih napada i povod da nadalje bude poseban segment u radu medijske platforme. Evidentiranjem ovih napada, njihovom javnom osudom i odgovarajućom sankcijom medijska platforma će nedvosmisleno staviti do znanja da su ovakve pojave nedopustive i kažnjive u našem društvu“, ističe Pašalić.  

Zaštitnik građana apeluje na državne organe i institucije da na svakom mestu i u svakoj prilici obezbeđuju uslove za rad novinara i novinarki na njihovim radnim mestima.

„Doslednim reagovanjem na sve pojave nasilja i agresivnog ponašanja, državni organi i institucije, kao i svi učesnici u javnom životu doprineće smirivanju tenzija i napetosti u društvu“, navedeno je u saopštenju.