Klubovi u Beogradu puni, lekari mole za jasne mere, vlast – brine za ugostitelje

Vesti 09. nov 202018:06 > 18:19
N1

Prema podacima Ministarstva zdravlja od posledica koronavirusa preminulo je još 11 osoba, novozaraženih je 1.318, a testiranih u poslednja 24 sata 8.397. Broj hospitalizovanih je 2.637, dok je na respiratorima 119 pacijenata. To, kao i bilansi prethodnih dana, kao da ne brinu one koji ne propuštaju da odu u provod.

POVEZANE VESTI

 Za trenutnu sliku noćnih klubova u Beogradu iz medicinskog dela Kriznog štaba nemaju za sada rešenje.

N1: Zašto ne zatvorite klubove i restorane, ako nam preti zaraza odande?

„Hajde da razmišljamo tako da ako neko radi do 23h ne treba da idemo tamo često i da ostanemo uvek do 23 časa“, rekla je epidemiolog i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je saopštio koga želi da zaštiti i u čemu građani treba da pomognu.

„Hoćemo da zaštitimo ugostitelje, ljude koji drže kafane, restorane, klubove, sve, pomozite nam ljudi, pomozite, poštujte nešto od mera“, rekao je on.

Ujedinjeni protiv kovida, međutim, apeluju na to da svi treba da budu zaštićeni.

„Poruke koje stižu iz Kriznog štaba su nejasne, kontradiktorne, građani su sluđeni, zbunjeni i nisu sigurni koga da slušaju“, kaže Bojan Dereta iz kovid ambulante Novi Beograd.

Član Kriznog štaba Predrag Kon, međutim, objašnjava šta se dešava u večernjim izlascima.

„Na svakoj zabavi sa više od 100 ljudi, uz nekontrolisane kontakte, glasni govor ili pevanje verovatnoća da će doći do zaražavanja je izrazito velika“, kaže Kon.

Slično bi moglo da bude i u prevozu, sudeći po snimku iz autobusa na relaciji Beograd – Vršac, koji su nam prosledili gledaoci, kao i po onima koji se mogu videti na društvenim mrežama.

„Kad ti umre neko od korone shvatićeš i da nije tako – iz pristojnosti bih nosila zbog drugih ljudi“, rekla je jedna putnica.

„Iz pristojnosti nosim, ali imate i drugih varijanti koji ne nose maske“.

„Ali sediš preko puta mene i emituješ to“.

„Smatramo da je hitno potrebno uvesti oštrije mere kako bi se sprečio kolaps zdravstvenog sistema“, kaže Dereta.

I dok lekari mole za konkretne mere, tabloidi procenjuju dokle će korona trajati, predsednik kritikuje građane. Ima i objašnjenje zašto je važno da oni budu ti koji će mere poštovati.

„Poslušajte nekad k’o Boga vas molim, nemamo nikakve ni izbore, ni ništa k’o Boga vas molim poslušajte“, kaže predsednik.

U lekarskim krugovima može se čuti, kako to tvrdi i doktorka Sanda Rašković Ivić, da je Vučić primio moćnu vrstu zaštite imuniteta – injekcije hiperimunog gamaglobulina koje su deficitarne i skupe. Predsednik Srbije oglasio se saopštenjem u kojem to demantuje i kaže da nikada nije primio ni hiperimuni gamaglobulin, niti bilo šta drugo što bi ga na bilo koji način izdvojilo od ostalih građana Srbije.