Večernje novosti: Milion starih predmeta "neplatiša" prebacuje se izvršiteljima

N1

Skoro milion starih izvršnih predmeta sukcesivno će, u naredne dve godine, biti prebacivano javnim izvršiteljima, a neki od njih stariji su od 15 pa i 20 godina, pišu Večernje novosti.

Večernje novosti navode da je taj postupak u toku, a da je među njima najviše neplatiša komunalnih usluga, kod kojih su se kamate tokom godina i decenija nagomilale.

Tako će građani, umesto npr. 1.000 dinara zaboravljenog duga sada, uz zatezne kamate i troškove postupka, morati da plate 20.000-30.000, piše u tekstu.

„Javnim izvršiteljima do sada su prosleđena 4.573 predmeta po osnovu izvršne isprave i 22.266 predmeta po osnovu verodostojne isprave (komunalna potraživanja)“, rekla je portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu Bojana Stanković.

Ona je dodala da su u ovoj godini od ukupno 7.523 predmeta po osnovu izvršne isprave, u radu ostala 2.022, a po osnovu verodostojne isprave još 174.487.

Komunalni dugovi zastarevaju za godinu dana, ali dosad nisu bili naplaćivani jer su predmeti poverioca koji su podnosili predloge za izvršenje svake godine stajali po fiokama, pišu Večernje novosti.