Todorić: Izjava predsednika Višeg suda morala bi da izazove zemljotres u državi

Vesti 11. nov 202015:40 > 15:44
N1

Advokat i predsednik Resornog odbora za pravosuđe Stranke slobode i pravde (SSP) Vladimir Todorić izjavio je da je tačno sve što je portalu KRIK rekao Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, da "praktično nemamo tužilaštvo".

Todorić je rekao da je Stepanović potvrdio „ono što mnogi od nas govore godinama o tužilaštvu i Zagorki Dolovac“, saopšteno je iz SSP.

„Stepanović je rekao da mi praktično nemamo tužilaštvo i da nema nijednog suđenja funkcionerima za korupciju poslednjih osam godina“, naveo je on.

Te reči, smatra Todorić, bi „morale da izazovu zemljotres ne samo u pravosuđu, već u čitavoj državi jer ih je izgovorio čovek koji vodi najznačajniju pravosudnu instancu u Srbiji“.

Todorić je međutim rekao da Stepanović „na taj način skida i odgovornost sa sebe i sudova, što je konačno u neku ruku i tačno, jer sudija i sud ne može da odlučuje kome će da sudi, već to radi tužilaštvo“, dok „sudija sudi predmete koji su dođu na sto“.

Todorić je objasnio da je „tužilaštvo brana i filter, jer pokreće procese i odlučuje da li će optužnica stajati pet godina u fioci, i da li će to biti sredstvo ucene i pritiska protiv nekoga“, dakle: „Ili ćemo procesuirati ili nećemo, to postaje stvar političke volje“.

Plan za izlazak iz „spirale ludila“

Budući da su sudovi pretrpani, a prosečan sudija ima oko 1.000 predmeta, SSP ima plan „da se izađe iz te spirale ludila“, rekao je on.

„Postoje slučajevi protiv banaka, tužbe rezervista, protiv EPS-a, to su hiljade i hiljade predmeta kojima su zatrpani sudovi, a to mogu da budu kolektivne tužbe i da se tako unapredi efikasnost sudstva“, objasnio je Todorić.

„Imamo i druge predloge što se tiče krivice, zaštite sudija, zaštite svedoka, pristojnih plata sudijama, a za pojedine krupne predmete treba odrediti, na primer, mesec i završiti taj predmet. Nenormalno je da se Šariću sudi deset godina“, ocenio je Todorić.