Seljimi pred Haškim tribunalom tvrdi da je nevin, optužnicu nazvao nepravednom

Vesti 11. nov 202016:41 > 21:19
screenshot/ Specijalno tužilaštvo za zločine OVK

Redžep Seljimi, poslednji je iz četvoročlane grupe optuženih za ratne zločine na Kosovu na čelu sa Hašimom Tačijem, koji je izašao pred sudiju za prethodni postupak. Tim počinje proces za mučenje i maltretiranje više od 400 i ubistvo skoro 100 ljudi tokom sukoba na Kosovu.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, sva četvorica optuženih za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti od marta 1998 do kraja septembra 1999. godine pojavili su se po prvi put pred sudijom za prethodni postupak.

Poslednji je pred Nikolasa Gijua stao Seljimi. I on se izjasnio da nije kriv, ali i dodao da je od početka bio protiv osnivanja suda na način na koji je osnovan, smatrajući da za eventualne ratne zločine OVK moraju suditi institucije sa Kosova na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Iskoristivši priliku da se obrati sudu, on je ponovio stavove koji su iznosili i suoptuženi u ovom slučaju – da je borba OVK bila oslobodilačka, čista, i vođena protiv „srpskog okupatora“. Optužnicu takođe naziva netačnom i nepravednom.

„Ja sam se borio za oslobođenje. Započeo sam borbu sa Ademom Jašarijem, a završili smo je sa generalom  Klarkom i NATO paktom. Moja dužnost i čast je bila da budem na strani OVK vojske i naroda“, naveo je on.

Ipak, tužilaštvo tvrdi da je Seljimi, zajedno sa Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Jakupom Klrasnićijem odgovoran za najteže zločine počinjene protiv više stotina Srba, Roma, Aškalija, Katolika i nelojalnih Albanaca tokom sukoba na Kosovu pre 22 godine.

Smatraju ga odgovornim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 10 tačaka – za progon, protivpravna zatvaranja, mučenja, surova postupanja, ubistva i srodna krivicna dela.

„Postoji dobro utemeljena sumnja je Seljimi krivično odgovoran kao pripadnik OVK za izvršenje dela.na osnovu toga što je znao da je moguće da će biti izvršena u okviru toga i svesno pristao na taj rizik“, rečeno je na prvom pojavljivanju.

Završetkom inicijalniih pojavljivanja svih optuženih praktično počinje pretkrivični postupak. Koliko će on trajati u ovom trenutku, nije poznato, ali on bi trebalo da posluži kao priprema za suđenje koje se ne očekuje pre sledeće godine.