U kovid ambulantama u Nišu dvostruko više pregleda nego pre desetak dana

Vesti 16. nov 202015:43 > 15:47
N1

U niškim kovid ambulantama dnevno se obavi više od 1.000 pregleda i otkrije između 120 i 150 novozaraženih. Samo pre desetak dana broj pregleda bio je duplo manji.

Kako je javio dopisnik N1, na jugu Srbije je u poslednja 24 sata preminulo šest osoba, pet u Kliničkom centru Niš i jedan pacijent u Leskovcu, a broj pregleda u ambulantama Doma zdravlja Niš povećava se.

Na dnevnom nivou, u kovid ambulantama niškog Doma zdravlja obavi se duplo veći broj pregleda u odnosu na pre desetak dana, kada je pomoć zatražilo dnevno oko 500 ljudi. Sada taj broj prelazi i hiljadu, pa lekari kažu da ne mogu da daju dobre prognoze.

„Imamo sve testove, skoro 90 posto svih potreba građana Niša radimo u domu zdravlja, kao i u bolnici u Čairu, naši laboranti uzorkuju i sve analize biohemijske rade, tako da imamo jasan presek šta se dešava. Mislim da u ovom trenutku treba da ozbiljno shvatimo, mi smo kao zdravstveni radnici ozbiljno shvatili, Krizni štag Grada Niša je zasedao u dva ili tri navrata, nadam se da će i ove nove mere koje je Vlada Srbije preduzela dati neke rezultate. U protivnom, idemo ka brojci koja može da bude opšte alarmantna“, kaže direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Najviše problema, prema rečima Jerkana, je bilo oko 7. novembra, kada se mere nisu mnogo ni poštovale, pa je to ovih dana, kako je rekao, došlo na naplatu.

Jerkan je apelovao na građane da poštuju mere, jer u suprotnom, neće biti dovoljno kapaciteta ni za uzimanje uzoraka.

Trenutno niški Dom zdravlja ima dve kovid ambulante, treću je moguće otvoriti, kako kažu nadležni, ukoliko bude više od 1.200 pregleda dnevno.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.