Poverenik podneo krivičnu prijavu povodom fotografija pacijentkinje iz Arene

Vesti 17. nov 202010:04 > 10:13
Tanjug/ Nikola Anđić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu – Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal povodom fotografija pacijentkinje koja se je pojavila na društvenim meražama.

POVEZANE VESTI

Podsetimo, nakon pojavljivanja fotografije pacijentkinje iz privremene kovid bolnice u „Štark Areni“ na društvenim mrežama i u medijima, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je prikupio relevantne informacije od privrednog društva „Arena Beograd“ d.o.o.

„Na osnovu prikupljenih informacija utvrđeno je da navedene fotografije ne potiču sa sistema video-nadzora, koji je instaliran u ovom objektu, već da je iste sačinila nepoznata osoba drugim uređajem, verovatno mobilnim telefonom, a zatim iste i objavila na društvenoj mreži. Na ovakav način izvršena su krivična dela neovlašćeno fotografisanje iz čl. 144. KZ i neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz čl. 145. KZ. Gonjenje za ova krivična dela preduzima se po službenoj dužnosti, ukoliko je dela učinilo službeno lice u vršenju službe, a u drugim slučajevima po privatnoj tužbi“, stoji u saopštenju Poverenika.

Kako je navedeno, s obzirom na navedene okolnosti, kao i na činjenicu da je krivično delo učinjeno putem društvene mreže, Poverenik je podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu – Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal.