Solidarna kuhinja – 60 volontera kuvara, potrebna pomoć i u hrani i novcu

Vesti 18. nov 202014:03 > 14:11
N1

Solidarna kuhinja je nezavisni kolektiv koji obezbeđuje hranu i druge vidove pomoći onima kojima je ona najpotrebnija. Aktivistkinja Sara Nikolić kaže za N1 da hranu za korisnike kuhinje u Beogradu trenutno kuva oko 60 volontera, a da je pomoć uvek potrebna, što u ljudstvu, namirnicama ili novcu.

„Mi uglavnom pripremamo kuvana jela, koja su jednostavna za pripremu, izdašna i nisu skupa, kao što su pasulj, đuveč, razne vrste testenina, boraniju, grašak“, navela je Nikolić u emisiji N1 Studio Live.

Ona je pozvala sve koji žele da donesu namirnice, da to budu one koje mogu da stoje i da se skladište, poput krompira, pasulja, šargarepe, ali i smrznuto povrće i meso, koje može da se koristi za pripremu jela.

Ipak, savetuje da se dolazak dogovori sa aktivistima kolektiva, da bi se namirnice rasporedile.

„Treba biti oprezan, jer nemamo previše mesta za skladištenje, zato je najbolje da donacije budu u vidu novca, kako bismo mi mogli da rasporedimo kupovinu“, naglasila je.

Važno im je i da te donacije budu stabilne, i na duži period.

„Najbolje da se javite na broj telefona kolektiva, pa ćemo se dogovoriti oko termina i svega“, napominje.

Nikolić kaže i da je broj korisnika njihove usluge oko 120 ljudi.

„Obroke delimo svake srede, subote i nedelje, i to u 16h. Mislimo da pomerimo sad preko zime, pošto pada mrak ranije, da delimo u 15h, ali sve ćemo to unapred javiti“, kazala je Sara.

Broj telefona na koji možete da se javite je 063/1455-930, a mejl adresa [email protected]

Ukoliko želite da donirate novac za namirnice možete to učiniti uplatom na dinarski račun 200-2782330101033-51, primalac Solidarna kuhinja CPM.

Solidarna kuhinja ima i PayPal nalog, tako da sredstva možete uplatiti putem paypala na linku www.paypal.me/solidarnakuhinja

Ukoliko ste u inostranstvu i želite da nas podržite, a ne kopristite PayPal, možete uplatiti novac i direktno na devizni račun.

Nikolić kaže da u budućnosti planiraju da ovu akciju prošire i na druge gradove, jer im se, kako je rekla, javljaju dobrovoljci van Beograda koji žele da pomognu.