Dvoje članova REM: Sednica da bude redovna zbog diskusije o RTS i "Hit tvit"

Vesti 19. nov 202009:37 > 09:41
REM logo
N1

Članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Slobodan Cvejić i Judita Popović tražili su od predsedavajućeg Saveta REM da sednicu Saveta u petak iz statusa vanredne promeni u status redovne. Promena statusa je važna zbog toga što se redovne održavaju uživo, a vanredne elektronski ili telefonom.

Na ovoj sednici treba da se razmatra i utvrdi lista kandidata za Upravni odbor RTS-a, da se razmatra i odluči izrada nove verzije Strategije razvoja medijske usluge radija i audio-vizuelnih medijskih usluga u Srbiji.

Takođe bi trebalo da se razmatra izveštaj Službe za nadzor i analizu gostovanja pevača Aleksandra Vuksanovića, poznatog kao Aca Lukas, u emisiji ‘Hit Tvit’ u kojoj je vređao novinarku televizije N1 Žaklinu Tatalović.

„Ovih nekoliko tačaka dnevnog reda traže ozbiljnu diskusiju članova Saveta, a sigurno su zanimljive i za predstavnike medija koji bi izveštavali sa sednice Saveta“, naveli su.

Cvejić i Popović su dodali da ukoliko bi predstojeća sednica bila održana elektronskim putem, to, u slučaju Saveta REM, ne bi značilo da će biti preko neke od onlajn platformi, nego „obično dopisivanje putem elektronske pošte“.

Ukoliko bi ona bila telefonska, to ne bi značilo konferencijsku vezu pri kojoj bi svi članovi Saveta istovremeno bili na vezi i diskutovali, nego pojedinačno pozivanje članova telefonom iz kancelarije REM da se izjasne o tačkama dnevnog reda.

„Nas dvoje smatramo da ovakva praksa u organizovanju sednica Saveta otežava diskusiju članova Saveta i samim tim normalan rad ovog tela, a to je od kritične važnosti kada se odlučuje o pitanjima oko kojih postoji podeljenost stavova i mišljenja članova Saveta i/ili koja su izazvala veliku pažnju javnosti i debatu“, istakli su Cvejić i Popović.